Urbanisti ne poštuju zakone

U vazdušnoj banji na Maljenu trenutno se gradi više od 50.000 kvadrata stambenih i ugostiteljsko−turističkih objekata, od desetina vikendica do nekoliko objekata apartmanskog tipa

Redovne nestašice vode direktor Valjevskog vodovoda Dragan Lukić objašnjava nelegalnom gradnjom na Dibvčibarama. Istina, nisu bile potrebne suve česme da se uoči da je divčibarska zaravan centar divlje gradnje. Naime, ovde se gradi na svakom koraku, a gotovo nijedan objekat nema ono što je zakonom predviđeno − obavezno isticanje table sa nazivom objekt, investitorom, izvođačem radova...
I sada na scenu stupaju valjevski urbanisti i građevinski inspektori koji tvrde da na Divčibarama nema „divlje gradnje“. Građevinska inspekcija da bi umirila javnost saopštava da je za poslednjih osam meseci samo jedan objekat na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja nema dozvolu za gradnju! Prema podacima građevinske inspekcije Opštine Valjevo, u prvih osam meseci ove godine izdata su 22 odobrenja za gradnju objekata na Divčibarama. Kontrolisano je 20, od kojih samo jedan objekat nije imao odobrenje za gradnju, navodi se u šturom i nemuštom saopštenju nakon mnogobrojnih zahteva novinara da dobiju odgovor na pitanje da li na Divčibarama „cveta” nelegalna gradnja.

Veliki je broj nelegalnih potrošača koji nam povuku veliku količinu vode, uđe vazduh u cevi i dolazi do nestašica. Dok nije bilo ovako intenzivne „divlje gradnje” nismo imali problema sa količinom vode. Naša mreža na Divčibarama je stara 30 godina sa betonskim i azbestnim cevima koje su šuplje. Nikom nismo dali dozvolu za priključak, jer nije postojao generalni urbanistički plan za Divčibare − rekao je nakon poslednje desetodnevne nestašice vode direktor Vodovoda Dragan Lukić. S druge strane, načelnica opštinskog Odeljenja za urbanizam Vesna Mirković kaže da svi koji trenutno grade na Divčibarama imaju odobrenje.

Odobrenja su izdata na osnovu generalnog plana za turističko mesto Divčibare koji je usvojen 1999. godine. U međuvremenu, pre četiri godine, na snagu je stupio zakon o planiranju i izgradnji i on je dao mogućnost Opštini da donese privremena pravila građenja. Takva pravila su doneta za Divčibare i primenjivana su do 26. septembra ove godine kada su prestala da važe − tvrdi Vesna Mirković. Načelnica Odeljenja za urbanizam veli da prema njenim saznanjima nema „divlje gradnje“ na Divčibarama, pa ovi objekti ne mogu biti „krivci“ za česte nestašice vode. „Kod izdava− nja urbanističke dozvole obavezno se traže uslovi priključenja na elektro, vodovodnu ili kanalizacionu mrežu. Ako Vodovod ne izda dozvolu za priključak, investitor mora da obezbedi sopstveno vodosnabdevanje gradilišta“, objašnjava Vesna Mirković, na Radio Patku i dodaje da ako investitor ne dobije dozvolu od Vodovoda „onda je to nelegalno priključenje i na potezu je komunalna inspekcija“. Valjevski komunalci su krajem jula uspeli da identifikuju tri za sada neimenovana nelegalna potrošača vode koja su proletos podigla gradilišta, ali rešenje o rušenju nije moglo da bude doneto, jer su oni imali odobrenja na osnovu privremenih pravila gradnje. Na Divčibarama vikendaši tvrde da se ”bez ili na čudesan način dobijene dozvole grade ne samo vikendice i apartmani, već i putevi preko opštinske zemlje”, na pominjanje inspekcije odmahuju rukom i upućuju nas da proverimo da li oni imaju šta na Divčibarama i da li za to imaju dozvolu. Naš izvor iz valjevske katastarske službe dobro upućen u gradnju na Divčibarama tvrdi da se u vazdušnoj banji na Maljenu trenutno gradi više od 50.000 kvadrata stambenih i ugostiteljsko− turističkih objekata, od desetina vikendica do nekoliko objekata apartmanskog tipa.

Investitori su počeli sa ubrzanim dizanjem objekata na osnovu privremenih opštinskih pravila zbog najave usvajanja GUP−a za Divčibare koji je daleko stroži i praktično obustavlja mogućnost dalje gradnje − objašnjava ovaj izvor. U celoj stvari najčudnije je što nadležni u opštini neće da govore o ovoj temi, pa se ne zna ko je i kada doneo pravila o privremenoj gradnji, jer u Valjevu je uvedena prinudna uprava, a prethodna SO se dugo nije sastajala. Inače, procena je da je u opštini Valjevo 10.000 neizgrađenih objekata, a inspekcije su ove godine Opštinskom javnom tužilaštvu podnele samo sedam krivičnih prijava, dok je do Opštinskog suda u Valjevu, u poslednje tri godine stigao samo jedan optužni predlog.(„Pregled“)

Pogledajte još