ALI SAMO AKO TRAJE 20 MINUTA: Popodnevna "dremka" odlična za "resetovanje"

Uz pomoć eksperimenata sa dobrovoljcima, doktor Nil Stenli iz Velike Britanije, pokazao je da dvadesetominutno dremanje tokom dana, može biti korisno i osvežavajuće. Međutim, dodao je da nas dremanje koje preraste u dublji san, neće okrepiti.

- Pozitivni efekti popodnevnog dremanja traju tri do četiri sata, to je sjajan način za obnavljanje koncentracije i povraćaj snage. Dremanje je korisnije u tom smislu, za razliku od kofeinskih napitaka, čiji efekti traju do pola sata - rekao je dr Stenli.

Kako bi pokazao korisnost popodnevne "dremke", dr Stenli je izveo test sa četiri dobrovoljca.

Posle kratke "dremke", volonteri su izjavili da se osećaju opuštenije.

I rezultati testova, koji su merili njihove reakcije na svetlosne nadražaje, bili su bolji posle kratkog popodnevnog odmora, nego pre, prenosi dailymail.co.uk.

Doktor dodaje da je u osnovi potrebno 40 minuta za kompletno osveženje – 20 minuta da se utone u san i 20 minuta "čistog" sna.

Takođe naglašava da je važno da prostorija u kojoj se spava bude tiha, zamračena, uz temperaturu od 16 do 18 Celzijusovih stepeni.

- Najbolje vreme za popodnevnu dremku je između 14 i 15 sati, kada u našem organizmu, u okviru prirodnog ciklusa, pada nivo opšte energije - objasnio je doktor.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.