Počela prodaja ulaznica za 51. Bemus

Poslednjeg dana avgusta počela je prodaja ulaznica za 51. Bemus.
Karte se mogu kupiti online preko tickets.rs i na blagajnama dvorana u skladu sa njihovim redovnim radnim vremenom (Sava centar, Kolarčeva zadužbina i Kombank dvorana).

Bojan Suđić, umetnički direktor festivala, rekao je:

- BEMUS za sobom ostavlja 50 zlatnih godina ispunjenih veličanstvenim koncertima najvećih stranih i domaćih umetnika i ansambala, i stupa u novo doba, u kome se od njega očekuju još viši dometi. Novi duh vremena, nova publika i novi mediji, te civilizacija koja danas hrli identičnim globalnim vrednostima i potrebama, često lišena kulturne raznolikosti koju je u ranijim vremenima cenila kao kvalitet, nalažu i naglašeniju potrebu za Festivalom koji predstavlja prepoznatljivu i visoko rangiranu odrednicu na svetskoj mapi muzičkih događaja.

U selekciji 51. BEMUS-a svaki od odabranih koncerata predstavlja nesvakidašnju priliku za najviše muzičke domete i predviđa superiorni kvalitet.

Od otvaranja BEMUS-a sa jednom od najvećih operskih diva današnjice, sopranom Anđelom Georgiu, preko legendarnih Duška Gojkovića i Stjepka Guta, našeg flautskog doajena Ljubiše Jovanovića, izvanrednog engleskog vokalnog ansambla Kvins siks, čuvene violončelistkinje Natali Klajn, verovatno najvećeg virtuoza današnjice na baroknoj violini Dmitrija Sinkovskog te novog kineskog pijanističkog čuda Niu Niu-a, do završnice i proslave 80 godina našeg elitnog Hora RTS, koji će uz Zbor HRT izvesti "Svenoćno bdenje" Rahmanjinova - može se reći da bi svaki nastup bio ukras bilo kog prestižnog svetskog festivala.

Naš identitet i tradiciju čuvamo "Saborom u pet slika", najbolji mladi umetnici ponovo imaju svoje veče, zajedno proslavljamo i 150 godina Narodnog pozorišta sa Konjovićevom "Koštanom". Na kraju, po atraktivnosti, čak i za publiku koja inače ne posećuje često koncerte umetničke muzike, posebno se na ovogodišnjem BEMUS-u izdvaja nastup planetarne muzičke zvezde, violinistkinje Vanese Mej.

Kosmopolitski duh Beograda se i dalje prepoznaje po jedinstvenoj muzičkoj publici izgrađenog ukusa, koja zaslužuje - najbolje. Kao potpisnik ovogodišnje selekcije uveren sam da ljubitelji kvalitetne muzike ponovo dobijaju svetkovinu koju ne smeju da propuste.

PROGRAM 51. BEMUS-a
Od 6. do 19. oktobra 2019. godine

Nedelja, 6. oktobar, Sava centar u 20.00
SVEČANO OTVARANJE
SIMFONIJSKI ORKESTAR I HOR RTS
Dirigent: BOJAN SUĐIĆ
Solisti ANĐELA GEORGIJU, sopran, TEODOR ILINKAJ, tenor
Cene ulaznica: 1200, 1900, 2700, 3500

Anđela Georgiju, jedan od najvećih soprana našeg vremena, otvara 51. Bemus uz rumunskog tenora Teodora Ilinkaja i Simfonijski orkestar i hor RTS-a pod upravom Bojana Suđića. Često poređena sa Marijom Kalas, Georgiju nastupa na najznačajnijim svetskim operskim scenama kao što su Metropoliten opera u NJujorku, Kovent Garden u Londonu, Bečka državna opera i milanska Skala. Krasi je i zavidna diskografija za kuće EMI Classics i Decca, a njen repertoar obeležavaju glavne uloge sopranskog faha, prvenstveno iz opera Pučinija.

Ponedeljak, 7. oktobar, Kombank dvorana u 20.00
GUDAČKI ORKESTAR & BIG BEND RTS
DUŠKO GOJKOVIĆ, truba, sa triom
STJEPKO GUT, truba
Cene ulaznica: 1200, 1600, 2000

Duško Gojković, džez trubač, aranžer i kompozitor, tokom bogate karijere stekao je istinsku prepoznatljivost na svetskoj džez sceni. Posle studija na Muzičkoj akademiji u Beogradu karijeru nastavlja sa najčuvenijim džez umetnicima svih epoha i nacija, izgrađujući sebe i svoj zvuk do svetske prepoznatljivosti na preko 30 albuma.
Scenu Kombank dvorane Duško Gojković će deliti sa svojim trijom sastavljenim od vrsnih džez majstora, Stjepkom Gutom, našim takođe čuvenim trubačem, kao i Big bendom i Gudačkim orkestrom Muzičke produkcije RTS.

Utorak, 8. oktobar, Kolarčeva zadužbina u 20.00
LJUBIŠA JOVANOVIĆ, flauta – 40 godina umetničkog rada
KAMERATA SERBIKA
Dirigent: IGOR GRUPMAN
Solisti: JUBIN KIM, flauta, GUOLIANG HAN, flauta
Cena ulaznica: 600

Flautista LJubiša Jovanović jedan je od naših najznačajnijih i najaktivnijih muzičkih umetnika. Ovim koncertom on obeležava 40 godina umetničkog rada posvećenog vrhunskom koncertiranju, ali i pedagogiji, dirigovanju i neumornom angažmanu u radu sa mladima. Gosti na ovim koncertu biće velike internacionalne zvezde – flautisti Jubin Kim iz Južne Koreje, prvi flautista berlinskog Koncerthausa i najmlađi pobednik Takmičenja u Ženevi, i Guoliang Han iz Kine, prvi flautista Kineskog Nacionalnog simfonijskog orkestra i profesor flaute na pekinškom Centralnom muzičkom konzervatorijumu.

Sreda, 9. oktobar, Kolarčeva zadužbina u 20.00
THE QUEEN’S SIX, vokalni ansambl
Cene ulaznica: 800, 1200, 1500

The Queen Six su vokalni sekstet sastavljen od profesionalnih pevača Vindzorske kapele, koji svakodnevno pevaju na bogosluženjima i svim kraljevskim ceremonijama. Njihov repertoar izlazi iz okvira dvorca Kraljice Elizabete II osvajajući širu publiku i kreće se od jednostavnih srednjovekovnih napeva i renesansnih dela, preko pesama za lov, do džeza i pop aranžmana.

Četvrtak, 10. oktobar, Sava centar u 20.00
VANESA MEJ, violina i kamerni ansambl
Cene ulaznica: 1500, 2000, 2500, 3000, 3500

Vanesa Mej, među publikom okarakterisana i kao pop ikona klasične muzike, pomerila je muzičke granice u 16. godini objavljivanjem prvog "pop" albuma Violin Player, stvarajući neuobičajen stil kombinovanjem klasičnog, pop, džez i tehno zvuka, ali i upečatljivim scenskim izgledom. U Ginisovu knjigu ušla je kao najmlađi instrumentalista koji je snimio violinske koncerte Betovena i Čajkovskog, a njen kultni aranžman Bahove Tokate i fuge u de molu i dalje je jedna od najslušanijih klasičnih numera ikada. Sa prodatih preko 10 miliona albuma širom sveta, smatra se jednim od najzanačajnijih violinista koji su obeležili svet interpretacije kraljice instrumenata.

Subota, 12. oktobar, Kolarčeva zadužbina u 20.00
KAMERNI ORKESTAR SLOVENAČKE FILHARMONIJE
Solista: NATALI KLAJN, violončelo
Cene ulaznica: 600, 800, 1000

Britanska violončelistkinja Natali Klajn je dospela u žižu muzičke javnosti osvajanjem titule Bi-Bi-Si Mladi umetnik godine 1994. Bila je prvi britanski pobednik Evrovizijskog takmičenja mladih muzičara, a nagrađena je i Klasičnom BRIT nagradom za najboljeg britanskog izvođača. Debitovala je na čuvenom Promsu 1997, a potom je bila jedan od prvih umetnika pozvanih da se pridruže novoj šemi naširoko slušanog Bi-Bi-Si Radija 3. Ekskluzivno snima za kuću Hyperion. Nastupa sa svim najznačajnijim britanskim orkestrima, ali i Montrealskom simfonijom, Nacionalnim orkestrom Liona, Novozelandskom simfonijom i filharmonijskim orkestrom Buenos Airesa. Na koncertu u okviru 51. Bemusa nastupiće uz Kamerni orkestar Slovenačke filharmonije.

Nedelja, 13. oktobar, Kolarčeva zadužbina u 20.00
DMITRIJ SINKOVSKI, violina i kontratenor
ANSAMBL “LA VOCE STRUMENTALE”
Cene ulaznica: 600, 800, 1000

Upoznajte Dmitrija Sinkovskog – violinistu koji peva! Ovaj nesvakidašnji muzički genije ne samo da je vrhunski violinista, već i svojim glasom kontratenora osvaja sve poštovaocestarog baroknog i ranoklasičnog repertoara donoseći bravurozne interpretacije bilo na svojoj violini Ruđeri iz 1675, bilo neverovatnim glasom. Sinkovski je vrata vrhunskog izvođaštva otvorio pobedom na čuvenom Bahovom takmičenju, a od tada nastupa širom sveta, između ostalih i sa svojim ansamblom Instrumentalni glas.

Utorak, 15. oktobar, Kolarčeva zadužbina u 20.00
NIU NIU, klavir
Cene ulaznica: 800, 1000, 1200

Kinesko pijanističko čudo od deteta - Niu Niu, debitovao je u šestoj godini, a već u osmoj je postao najmlađi student u istoriji Šangajskog konzervatorijuma!U desetoj godini, kao najmlađi pijanista ikada, potpisao je ekskluzivni ugovor sa EMI Classics. Nastupa u najznačajnim svetskim muzičkim dvoranama, a ove sezone je na svetskoj turneji.

Sreda, 16. oktobar, Narodno pozorište u 19.30
Petar Konjović: KOŠTANA, opera u dva čina
U saradnji sa Narodnim pozorištem povodom 150 godina postojanja
Cene ulaznica: 200, 400, 500, 700, 1000, 1200

U čast velike godišnjice nacionalnog teatra ova naša renomirana kuća postavila je operu Petra Konjovića Koštana, pisanu po drami Bore Stankovića, a u režiji Juga Radivojevića. Fantastični vranjanski folklorni motivi utkani su u ruho ovog dramskog i muzičkog remek dela, a vodeći operski umetnici Narodnog pozorišta, uključujući hor, orkestar i baletski ansambl doprineli su monumentalnosti ovog jedinstvenog nacionalnog umetničkog dragulja.

Subota, 19. oktobar, Kolarčeva zadužbina u 20.00
SVEČANO ZATVARANJE
HOR RTS – 80 GODINA
HOR HRT
Dirigent: BOJAN SUĐIĆ
Cene ulaznica: 800, 1000, 1200

Svenoćno bdenije Sergeja Rahmanjinova biće centralno delo repertoara udruženih horskih ansambala Radio televizije Srbije i Hrvatske radio televizije. Neverovatno duhovno delo spojiće dva najznačajnija hora naših prostora pod upravom Bojana Suđića. Ovaj koncert i pored toga što zatvara 51. Bemus, svakako otvara novu stranicu muzičkog izvođaštva u Beogradu i nove etape života našeg najznačajnijeg festivala umetničke muzike.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još