Pošteni uvek plaćaju danak

Nijednoj državi ne sme da bude u interesu da otpustimo 40.000 radnika − kaže vlasnik modne kuće koja je otvorila veleprodaju i u Zagrebu

Među jakim privatnim modnim kompanijama, po kojima je Novi Pazar poznat već niz godina, izdvaja se i „Kasaba“, preduzeće u vlasništvu Safeta Krlića, vrlo preduzimljivog privrednika, koji je, međutim, kao i drugi vlasnici modnih kuća nezadovoljan odnosom države prema ovoj grani privrede. „Da nije tako, mi bismo se danas ponosili sa još većim poslovnim uspesima, boljim rezultatima, većim brojem zaposlenih i većim izvozom“, kaže Krlić. Glavnu prepreku ka uspešnijem poslovanju tekstilaca, vlasnik „Kasabe“ vidi u sivoj ekonomiji, odnosno činjenici da nadležna ministarstva zatvaraju oči pred švercom, kao i da uvoznički lobi i dalje funkcioniše. „Nasuprot onih koji rade na crno smo mi, koji radimo legalno, i koji plaćamo danak, izmirujemo sve obaveze prema državi, ali kao da to nikad nije dovoljno u odnosu na njihove potrebe“, kaže rezignirano vlasnik Kasabe dodajući da dok on i njegove kolege, koje pošteno rade, plate PDV, nelojalna konkurencija, na osnovu toga što nije platila PDV, može da kupi novu, najmoderniju mašinu. „Osnovali smo Uniju proizvođača tekstila, odeće, kože i obuće koja stalno opominje državu šta treba da radi i nadam se da ćemo, posle prošlogodišnjih početnih rezultata u borbi za bolje uslove privređivanja, u narednim mesecima napraviti i neke nove iskorake“, navodi Krlić, uz napomenu da nijednoj državi ne može i ne sme da bude u interesu da otpustimo 40 hiljada radnika, koliko ih ima u tekstilnoj grani. Možemo čak zaposliti par desetina hiljada novih radnika, ali zbog uslova u modnoj industriji, novi radnici neće da se jave. 

„Kasaba“ proizvodi odeću, uglavnom od teksasa i somota, za mlade i srednju generaciju. I u sezoni jesen−zima 2007/2008. u modi je neobrađeni džins, što se ogleda i u našoj kolekciji − kaže Caca Krlić, kreator „Kasabe“, koja potpisuje i novu kolekciju pod nazivom „50 godina posle“. Inspiraciju za nju našla je gledajući stare porodične fotografije. Dominirajuće boje su hladne, zimske − siva, crna, braon. „Kasaba“ najviše prodaje u Srbiji, imaju veleprodaju u Novom Pazaru i Beogradu, u Nehruovoj ulici, a otvorili su veleprodaju i u Zagrebu. Takođe imaju kupce i u drugim delovima Hrvatske (Dubrovnik, na primer), u Bosni (Sarajevo), kao i u Sloveniji i Italiji (Milano). Jedini maloprodajni objekat u Beogradu imaju na uglu Takovske i Ulice 27. marta, a imaju i dve prodavnice u Novom Pazaru. Već nekoliko godina vlasnik „Kasabe“ ima želju da kupi Tekstilnu konfekciju Raška, ali ako ne uspe da realizuje tu kupovinu, namerava da gradi novu fabriku, kako se kaže, na ledini. Tu bi, pored proizvodnje, bila i komercijala i veleprodaja.(„Pregled“)

Pogledajte još