Sindikati prelaze u politiku ako odbiju ponudu

BEOGRAD, 21. oktobra 2010. (Beta) - Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je u četvrtak da je zaposlenima u pravosuđu ponuđeno da povećanje plata od 40 posto od 1. novembra i ocenio da bi odbijanje tog predloga bio "prelazak na polje politike" koje nema veze sa platama.

"Na sastanku sa zaposlenima Vlada je iznela najbolju moguću ponudu u poslednjih pet godina, a to je povećanje plata od 40 posto, što znači da bi plate koje su bile između 16.000 dinara i 17.000 dinara bile povećane na 27.000 dinara i 28.000 dinara", rekao je Homen novinarima.

Homen je naveo da bi povećanje bilo formalizovano izmenama budžeta od 1. januara, a da bi od 1. novembra zaposlenima u pravosuđu plate bile povećane isplaćivanjem "pravosudnog dodatka" za oktobar, novembar, decembar i januar.

"To je maksimum kada je u pitanju budžet, a i dobra ponuda. Ne mislim da može sjajno da se živi sa tim novcem, ali Ministarstvo pravde i Vlada su učinili sve da se popravi položaj zaposlenih u pravosuđu, imajući u vidu da su njihove plate bile najniže u državi, niže i od zaposlenih u prosveti i u drugim institucijama", rekao je Homen.

Zaposleni u sudskoj administraciji nastavili su u četvrtak štrajk sa zahtevom za povećanje plate. Sekretar Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević rekla je agenciji Beta da sa Homenom nisu obavljeni pregovori, nego je on razgovarao sa zaposlenima o "nešto modifikovanoj ponudi za povećanje zarada koja je takođe odbijena".

Pogledajte još