Večera kod Miletića za Dečije selo: Ovi događaji mnogo znače mladoj osobi - vidimo da nismo sami

Juče je zvanično počeo treći festival nacionalnih kuhinja "Food Planet" na novosadskom Trgu slobode. Prva država koja se prva predstavila je Meksiko.

Sve do 30. septembra, ljubitelji dobre hrane i zanimljivih turističkih destinacija moći će da uživaju u predstavljanju nacionalne kuhinje, kulture i tradicije svih 20 zemalja učesnica.

Posetioci festivala imaće priliku da svakog dana od 17.00 besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i da se bolje upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na centralnom gradskom trgu nalaziće se i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.

Ono na šta smo ponosni je humanost kojoj smo dali posebno mesto u toku trajanja festivala.

Narednog ponedeljka, 16. septembra, prvi put organizujemo humanitarnu večeru pod vedrim nebom, po modelu „Long table” iz Graca, a svi koji budu želeli da prisustvuju, automatski pomažu Dečijem selu u Sremskoj Кamenici. U pitanju je "Večera kod Miletića".

Planiran je muzički program koji neće biti s bine, nego s balkona i prozora zgrada koje okružuju Trg slobode, upravo sa namerom skretanja pažnje i na arhitekturu.

Pred humanitarno veče, razgovarali smo sa direktorom Dečijeg sela, Mirkom Jankelićem.

Dečije selo je jedno od retkih mesta za decu bez roditeljskog staranja sa određenim trudom, zalaganjem, aktivnostima i pažnjom koji su neophodni mladoj osobi na putu u formiranju ličnosti. Koliko su ovakvi događaji značajni na tom putu?

- Dečije selo iz Sremske Kamenice je ustanova socijalne zaštite kojoj je osnovna misija briga o deci i mladima bez roditeljskog staranja. Kod nas na smeštaju se nalazi devedeset i petoro dece i mladih iz cele Srbije. Kada kažem deca i mladi, kod nas na smeštaju i zbrinjavanju su deca uzrasta od tri do dvadeset i četiri godine. To su naši studenti koji su bili deca u Dečijem selu, završili osnovnu i srednju školu, upisali fakultete i mastere. Oni su i dalje naši dok su na redovnom školovanju.

Deci i mladima je potrebno obezbediti sve uslove za potpun, bezbedan i nesmetan razvoj i napredak. Mi se, kao državna ustanova, trudimo da to u potpunosti ispunimo. Srećom, u tome nismo sami. Ljudi dobre volje, i kompanije poput Color Media Communications, prepoznaju naš trud i nesebično nam u tom poslu pomažu. Ovakvi događaji to pokazuju i pravi su primer kako se može pomoći deci i mladima koji su u Dečijem selu.

Ovakvi događaji nam pomažu dvojako. Prvo, u materijalnom smislu, dopunjuju sve ono što ne možemo sami da omogućimo deci i mladima. Drugo, vidimo da nismo sami, da neko misli na nas i da je spreman da pomogne. To mnogo znači mladoj osobi da se oseća sigurno i prihvaćeno od strane društva.

Koliko je bitno da probleme mladih uopšte, pa i u ovakvim situacijama, društvo prepozna kao važne i da se stvori određena društvena tolerantnost i vidljivost? Idemo li u dobrom smeru?

- Potrebno je permanentno ukazivati na potrebe mladih bez roditeljskog staranja, kao i na probleme sa kojima se susreću na svom putu. Oni su deo društva koje bi trebalo posebno podržati da ne ostanu na margini društvenih tokova. Da se deci i mladima pruži prilika da postanu ponosni i korisni članovi zajednice, kojoj će uzvraćati jednoga dana sve ono što je u njih uloženo - ljubav, vreme, energiju i strpljenje. Sa ovakvim akcijama koje sprovodi Color Media Communications možemo reći da smo na pravom putu.

Mejl za prijave: maja.miskovic.cpg@gmail.com.

Više informacija o festivalu Food Planet klikom OVDE , a više o humanitarnoj večeri klikom OVDE.

Foto: Promo/Dečije selo

Pogledajte još