I DO 60 DANA: U kojim zemljama je najduži godišnji odmor?

Godišnjeg odmora nikad dosta i malo je onih koji ga se dobrovoljno odriču. Sajt "Emplojment lou" koji se bavi zapošljavanjem uradio je istraživanje u 25 zemalja o broju dana godišnjeg odmora na koje zaposleni imaju pravo.

Austrija je po mnogim dobrim stvarima na prvom mestu pa čak i po dužini godišnjeg odmora. Zaposleni u toj zemlji mogu da se odmaraju i do 40 radnih dana koji su im naravno plaćeni. Uz Austriju i Nemačka, Francuska i Danska su raj za radnike.

Ako se uz plaćeni odmor uračunaju i praznični neradni dani, žitelji ovih zemalja su u prilici da na odmoru provedu skoro dva meseca godišnje.

U samom vrhu su i Brazil, Velika Britanija, Australija i Češka. Zanimljivo je da se na dnu ove liste nalazi Amerika, gde odmor postoji ali nije plaćen.

Amerika je sasvim drugačiji sistem od svih ostalih u okviru koga postoji mnogo fleksibilnih mogućnosti. Tamo ljudi mnogo više zarađuju i sami biraju koliko će ostati na odmoru.

U nekim državama plaćeni odmor je 15 dana s tim što njihovi radnici imaju i takozvane stimulativne dane.

To u praksi znači da ako je neko imao dobar učinak, bio produktivan i efikasan može da koristi te dane kojih u proseku bude 15.

Srbija je zlatna sredina kada je u pitanju godišnji odmor, a zakon predviđa minimum 20 plaćenih radnih dana. Zakonski minimum se uvećava na osnovu doprinosa u radu, uslova rada, radnog iskustva i drugih kriterijuma utvrđenih kolektivnim ugovorima ili pravilnicima o radu.

Na osnovu toga može se reći da u Republici Srbiji godišnji odmori u proseku traju između 20 i 30 radnih dana.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još