SLOBODNE I NEISKLJUČUJUĆE: Grčke škole uklanjaju podatke o veri i nacionalnosti učenika

Grčko ministarstvo obrazovanja saopštilo je danas da je dogovoreno da se iz školskih evidencija i potvrda uklone sve reference vezane za versku pripadnost i nacionalnost dece.

Današnje saopštenje u skladu je sa odlukom nezavisnog državnog organa za zaštitu privatnosti koji je odgovorio na žalbu ateista i aktivista za ljudska prava.

Državni organ je utvrdio da je nezakonito da školske vlasti na internom portalu Ministarstva obrazovanja navode versku pripadnost i nacionalnost učenika na potvrdi o završetku škole, kao i na deklaracijama koje roditelji koji nisu pravoslavni Grci moraju da potpišu da bi njihova deca bila izuzeta iz inače obaveznih časova veronauke.

Ministarka obrazovanja Niki Kerameos izjavila je da vlasti sada preduzimaju odgovarajuće radnje kako bi ispoštovale odluku. Grčke škole, rekla je ona, trebalo bi da budu "slobodne i neisključujuće".

Grčka je ukinula navođenje verske pripadnosti na ličnim kartama 2000. godine, uprkos snažnom protivljenju moćne grčke Pravoslavne crkve.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još