Otvorena Međunarodna konferencija "Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne" prvi put u Beogradu

Danas je otvorena dvodnevna Međunarodna konferencija "Žene lideri i održivi razvoj – istinski ravnopravne", koja se po prvi put održava u Srbiji i okuplja globalne zvaničnice i zvaničnike, sa ciljem uspostavljanja saradnje između žena svetkih lidera, sa ženama liderima iz naše zemlje i sa Balkana.

Prvu beogradsku konferenciju "Žene lideri i održivi razvoj – istinski ravnopravne" svečano su otvorili prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u hotelu Hajat u Beogradu.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je tom prilikom izjavio da rodna ravnopravnost nije samo osnovno ljudsko pravo, već i neophodnost za stvaranje mirnog, prosperitetnog i održivog sveta.

- Jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, dostojanstvenom radu i zastupanju u političkim i ekonomskim procesima donošenja odluka preduslov je za stvaranje povoljnijeg ambijenta za dostizanje punih ličnih i profesionalnih potencijala celokupnog stanovništva - rekao je potpredsednik Dačić.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je organizator konferencije, koja ima ideju da se afirmiše doprinos koji žene, na rukovodećim položajima pružaju u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Ministarstvo je kao prioritet održivog razvoja izdvojilo iskorenjivanje siromaštva, povećanje zaposlenosti, ekonomski rast, ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti, osnaživanje položaja žena i stvaranje jednakih mogućnosti.

Domaćin konferencije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da ministarstvo aktivno radi na unapređenju položaja žena.

- Radimo na izmeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti, želimo da u tom segmentu unapredimo naše društvo, želimo da Srbija bude primer drugima - izjavio je ministar Zoran Ðorđević.

On je naveo da Srbija već može da bude primer drugim zemljima, uzimajući u obzir činjenicu da su žene kod nas na visokim položajima, predsednika Vlade i Skupštine, na mestu guvernera.

Teme panela prvog dana konferencije bile su: "Žene lideri - prošlost, sadašnjost i budućnost, participacija žena na mestima odlučivanja", "Ekonomsko osnaživanje žena – svet bez siromaštva" i "Prevencija i sprečavanje nasilja nad ženama i suzbijanje pojave trgovine ženama".

Među sagovornicama u diskusijama bile su visoke međunarodne, regionalne i domaće zvaničnice: Želјka Cvijanović predsednica Republike Srpske, Hidžran Gujsenova predsedavajuća državnog komiteta za porodicu, žene i decu Republike Azerbejdžan, Reni Jotova direktorka Regionalnog centra frankofonih država za Centralnu i Istočnu Evropu, Elena Bibikova iz Odbora za socijalna pitanja Saveta Ruske Federacije, Jorgovanka Tabaković guvernerka Narodne banke Srbije, Džejn Muigaji sa Insituta Tolkit iz Kenije, Jelena Trivan v.d. direktora Službenog glasnika, Natalija Počinok rektorka Moskovskog Socijalnog državnog univerziteta, Nela Kuburović ministarka pravde, Kim Simplis Barou prva dama Belizea, Bilјana Popović Ivković državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Julija Zigulina direktorka fondacije "Naša budućnost" iz Rusije, Vesna Stanojević koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu i mnoge druge.

Ova međunarodna konferencija okupila je uticajne žene iz celog sveta, koje svojom kreativnošću, radom, trudom kreiraju promene, a ima za cilj i da predstavi žene kroz istoriju, napredak koji je postignut na globalnom nivou, kao i trenutno stanje o položaju žena.

Više od 200 gošći iz celog sveta koje učestvuju, pored učešća na konferenciji, imaće prilike da obiđu i upoznaju se sa izložbom o znamenitim ženama iz Srbije u hotelu Hajat, ali i kulturnim znamenitosti našeg grada koje posećuju po prvi put.

Pogledajte još