Tri milijarde za 8.000 novih radnih mesta

Fond za razvoj upravo prošle nedelje odobrio je ukupno tri milijarde dinara, dakle, i milijardu više od prvobitnog plana, namenjenih realizaciji dva programa kredita − bez hipoteke za mlade i početnike koji nameravaju da se bave vlastitim biznisom i za samozapošljavanje, a njima će se omogućiti otvaranje oko 8.000 novih radnih mesta u Srbiji, istakao je Mlađan Dinkić. Od ukupno 2.507 podnetih zahteva, koliko ih se prijavilo na konkurs raspisan u julu, odobreno je 1.507 kredita bez hipoteke, vrednih ukupno dve milijarde dinara. 

Kako je podsetio Dinkić, reč je o veoma povoljnim kreditima koji se odobravaju na pet godina, sa počekom od jedne i kamatom od jedan odsto na godišnjem nivou. Bez obzira na to što je početni budžet za ove kredite za početnike bio milijarda dinara, odlučeno je da se svim pozitivno ocenjenim zahtevima pruži šansa, tako da će po ovom osnovu biti utrošeno duplo više. Prednost će, međutim, prilikom isplate sredstava, kako je naveo Dinkić, imati početnici do 40 godina starosti, a ostalima će se sredstva dodeljivati najkasnije u januaru 2008. 
Na osnovu njih, posao bi trebalo da dobije 5.326 novih radnika. Inače, najveći broj odobrenih zahteva - 46 odsto odnosi se na početnike od 26 do 40 godina starosti, dok oni mlađi od 25 godina u toj strukturi učestvuju sa 27 procenata. Milijardu dinara vrede 683 odobrena mikrokredita za samozapošljavanje, a svi kojima su oni odobreni obavezni su da zaposle najmanje tri radnika sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Prema rečima Dinkića, odobrene su dve vrste ovih kredita − do 15.000 evra bez hipoteke i od 15.000 do 30.000 evra s hipotekom, a poček je i ovde godina dana, kao i godišnja kamata od jedan odsto. Dinkić je takođe podsetio da su odobreni i krediti za inovatore, tako da je genetičar Miodrag Stojković dobio 22 miliona dinara za kliniku u Leskovcu, a iz NIP−a biće mu bespovratno odobreno još deset miliona dinara.(„Pregled“)

Pogledajte još