PETOOKTOBARSKA ODGOVORNOST: Javnosti se zvanično predstavila politička organizacija Glas!/The Voice!

Povodom devetnaestogodišnjice 5. oktobra, u glamuroznom ambijentu beogradskog hotela "Saint Ten", u subotu uveče javnosti se zvanično predstavila politička organizacija Glas!/The Voice! Glas-Voice.org, koju je osnovao profesor Filozofskog fakulteta, istoričar Nikola Samardžić. Veoma intrigantni gosti, uz koktel i opuštajuće zvuke muzike, uživali su u neobičnim susretima i poverljivim razgovorima, a profesor Samardžić u svom pozdravnom govoru podsetio je na dane i okolnosti koji su prethodili u usledili nakon te famozne oktobarske srede, godine dvehiljadite.

Bez nepotrebnih emocija i romantičnih reminiscencija, profesor Samardžić podsetio je i na propuštene šanse jedne generacije, i na njenu obavezu da ponovo preuzme odgovornost za budućnost Srbije i njenih suseda:

- Peti oktobar bio je naša pobeda, pred kojom smo odgovorni, pobeda koju moramo ponoviti da bi bila potpuna, i koju ćemo ponoviti. Niko nam drugi nije kriv, ako se nismo dovoljno borili. Ali su jasni naši zadaci za budućnost. Žene su donele najvažnije odluke 24. septembra i 5. oktobra 2000, ali muškarci nisu odgovorili na sve svoje obaveze 5. i 6. oktobra. Žene da budu jednake, da ponovo preuzmu odgovornost, kako bi se primena zakonitosti, ustavnosti i mesta u društvu odnosila na svaku ljudski jedinku bez obzira na polnu, seksualnu, nacionalnu ili versku orjentaciju. Žene da budu jednake, u odsustvu političkog liderstva koje nas čini nemoćnim pred svim izazovima neposredne budućnosti.

Mi smo danas u jednome dubokom društvenom sukobu zbog odsustva snage, hrabrosti, intelektualnog i moralnog kapaciteta da rešimo naša najvažnija pitanja: status Kosova i pomirenje, integracija sa susedima, Evropom i SAD, završetak tranzicije koji bi uzeo u obzir nove socijalne i ekononske prioritete, nove i slobodnije finansijske institucije, školovanje i lečenje, zaštita prirode.

Marko Kljajević i Nikola Samardžić
Nikola Samardžić i J.J. Beba

Šengen za Zapadni Balkan, nakon ulaska Bugarske, Rumunije i Hrvatske u zajednički evropski prostor, bio prvi konkretan korak u punoj evropskoj integraciji, koji će nas učiniti slobodnim, i izbrisati sve naše suvišne razlike. Susedi su naša šansa i privilegija. Bili smo, do nedavno, i sredozemni narod, i želimo u istu evropsku državu i NATO zajednicu sa Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Grčkom, Kiprom i Maltom. Evro se piše na latinici, grčkom i ćirilici.

Ivan Videnović, Dejan Veselinović i Nikola Samardžić

Upozoravamo Srbiju i Evropu na rusku pretnju i kinesku invaziju. Potrebni su nam kineski privatni, a ne partijski investitori. Naši politički saveznici bore se protiv režima u Moskvi i za celovitost demokratske i slobodne Evrope, i za nezavisnost Hong Konga od tiranije Pekinga. Svaki naš uspeh biće uspeh celoga evropskog sveta.

Nikola Samardžić i Živojin Davidović
Prof. Vlada Stanković i Živojin Davidović

Evropa je naš stav. Nas Evropljana je 500 miliona. Naša prva etička i politička obaveza je odgovornost za svih 5 miliona u Srbiji koji proizvode, troše, bore se, pate, beže i nestaju.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još