SAVRŠEN IZGLED NIJE NAJVAŽNIJI: Koje dve osobine privlače muškarce?

Dok većina žena pokušava da postigne fizički izgled blizak današnjim standardima lepote, ispostavilo da se muškarci "ne padaju" samo na izvajano telo ili savršene karakteristike lica.

Zapravo, umesto dugih nogu i izvajanog stomaka, jači pol radije bira žene na osnovu drugih, mnogo privlačnijih, atributa. Reč je o mirisu i glasu.

Prema istraživanju objavljenom u akademskom časopisu "Frontiers in Psychology", boja glasa je jednako bitna kao i dobar izgled.

Autori studije su analizirali čak 73 dosadašnja istraživanja na temu atraktivnosti, koje datiraju između 1977. i 2017. godine, kako bi ukazali izgled, zvuk i miris snažno utiču na ukupnu atraktivnost.

Studija koju je predvodila, Agata Grojecka sa Univerziteta u Vroclavu, otkrila je da se atraktivnost obično ne bazira na jednom faktoru već na kombinaciji više stvari, a miris tela i glas igraju veliku ulogu.

- Neki mirisi nisu samo ocenjeni kao prijatniji već i seksepilniji, a pored toga, oni pokreću ljude na flert. Sa druge strane, neprijatni mirisi mogu da imaju negativan uticaj na vezu - istakla je Agata.

Kada je reč o glasu, stručnjaci su pronašli da boja glasa pomaže drugima da procene kakvi ste u seksu, koje su vaše godine, da li ste dominantni i plodni.

- Akustični i mirisni znakovi mogu, zasebno ili u kombinaciji, snažno da utiču na privlačnost pojedinca, a time i na stavove i postupke prema toj osobi. Impresivna je količina informacija koje se mogu proceniti o osobi isključivo na osnovu njenog mirisa i glasa - zaključila je.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još