KUKURIKANJE, MUKANJE, CVILJENJE: Francuski parlament legalizovao pravo glasa domaćih životinja

Građani koji odluče da potraže mir i tišinu u bukoličkom francuskom selu teško da će od sada pa nadalje moći da tuže komšije za kukurikanje petlova, mukanje krava ili cviljenje svinja, jer je parlament legalizovao pravo glasa domaćih životinja.

Novim zakonom koji je parlament usvojio u ponedeljak uveče, seljaci će biti zaštićeni u obavljanju tradicionalnih poslova.

Često se dešavalo da ljudi koji nisu navikli na selo odluče da se presele u prirodu, pa da tuže svoje komšije zbog buke koju proizvodi, na primer, traktor koji u zoru ide na posao ili lokalnu pekaru koja radi noću.

Stotine tužbi protiv komšija preplavile su lokalne sudove, koji će sada moći da odahnu.

Na naslovnicama je dominirao slučaj farmera mlekara koji je morao da plati svojim komšijama 100.000 evra i renovira svoju šupu.

Sud je 2019. godine presudio u korist petla Morisa, koji je dobio pravo da nastavi da kukuriče uprkos tužbi njegovih komšija, vlasnika vikendice, koji su se žalili da im se krši pravo na mir.

Novi zakon predviđa da se mogu nastaviti svi poslovi na selu, koji se obavljaju na legalan način.

Prethodni zakon iz 2021. godine branio je takozvano "osetljivo nasleđe" francuskog sela, a taj termin se odnosi na buku i mirise karakteristične za prirodu i selo.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još