Forum mladih parlamentaraca: Pokretačka snaga i ideje mladih važne su stavke na kojima Srbija radi

Danas je u beogradskom centru "Sava" održan Forum mladih parlamentaraca, u okviru 141. Skupštine Interparlamentarne unije. Pričale su narodne poslanice Sandra Božić i Jelena Mijatović.

Na samom forumu bili su predstavnici mnogih zemalja: Nemačka, Egipat, Južna Afrika, Indija, Rusija, Ruanda, Tajland i druge. Pričalo se o budućnosti mladih u politici, o samoj ulozi mladih generacija u zemljama i njihovim potrebama.

Gabrijela Kuevas Baron, predsednica Interparalamentarne unije i Martin Čangong, generalni sekretar IPU, pozdravili su na početku učesnike foruma.

Sandra Božić je rekla da su mladi su budućnost svake države i nacije.

- Njena pokretačka snaga i nepresušni izvor novih ideja su važne stavke na kojima Republika Srbija radi. Naša zemlja ima i nadležno ministarstvo za mlade i Zakon o mladima koji je donet 2011. godine. Savet za mlade je takođe osnovan 2014. godine. Naša zemlja ima i insititut Kancelarije za mlade, koji je veoma važan mehanizam za efikasno podsticanje razvoja omladinske politike na lokalnom nivou - rekla je Božić danas.

Dodala je da se u poslednjih pet godina zaposlilo 2500 mladih, a više od 30 hiljada ljudi je bilo na obukama za povećanje zapošljivosti, upravljanja karijerom i stručnim praksama.

- Mi, mladi parlamentarci, moramo da ukažemo na potrebu stvaranja nove vizije prosperiteta mladih. Budućnost naših društava je u našim rukama – istakla je ona.

Bilo je reči o međunarodnom pravu, pravima izbeglica i pitanju kako da se to u budućnosti popravi, kao i kako da se poboljšaju prava dece, da se iskoreni glad i kako da se ostatak sveta aktivira po tom pitanju. Bilo je i pomena o zabrinutosti zbog ratnih zločina koji se dešavaju u sukobima.

Jelena Mijatović je rekla da mladi paralmentarci već imaju uspostavljenu komunikaciju sa mladim građanima u Srbiji.

- Takođe, moram da spomenem da zahvaljujući neprestanom radu zdravstvene zaštite u Srbiji produžava se kvalitet stanovništva u ovoj zemlji, s obzirom na to da se ovih dana bavimo tom temom. Možemo biti sigurni da ćemo samim tim sigurno u budućnosti osigurati zdravlje naše zemlje – rekla je Mijatović.

Zaključak foruma je ostao na tome da ovaj razgovor ne ostane unutar prostorija, već da se o njemu priča. Učesnici su došli do zaključka da se mladi moraju osnaživati i motivisati da što više učestvuju u političkom i društvenom životu.

Pogledajte još