Gredelj: Neracionalna podela javnih preduzeća

Član Saveta za borbu protiv korupcije Stjepan Gredelj ocenio je da podela javnih preduzeća između članica vladajuće koalicije u Srbiji svedoči o potpunoj „bahatosti“ vlasti. „Posebno je zanimljiva ta klauzula da sada jedna stranka drži vlast nad čitavim preduzećem... Sada je uspostavljena potpuna jednopartijska kontrola nad tim preduzećima, i to bez ikakve odgovornosti“, rekao je Gredelj za jučerašnji „Dnevnik“. On je „bahatošću“ nazvao i sve povlastice koje su za sebe obezbedili poslanici Skupštine Srbije. 

„Verovatno će poslanici uskoro doći i do modela da više i ne moraju da dolaze na sednice, a da pri tom najnormalnije ubiru i dnevnice i putne troškove i ko zna kakve sve još beneficije, jer je mašta tih ljudi očigledno nepresušna“, kazao je Gredelj. Prema navodima „Dnevnika“, svakom narodnom poslaniku sleduje zarada od oko 76.000 dinara, a šefu poslaničkog kluba oko 83.000. Poslanici svakog meseca primaju i paušal od oko 30.000 dinara, kao i dnevnice od oko 1.500 dinara kada dolaze na neki sastanak. 

Poslanici imaju pravo i na besplatno parkiranje u javnim garažama, dobijaju putne troškove za dolazak u Skupštinu, besplatan prevoz i poslanički imunitet. Poslanici mogu da iznajme stan u Beogradu za 35.000 dinara, na osnovu sudski overenog ugovora o podstanarstvu. („Beta“-„Pregled“)

Pogledajte još