ALEKSANDAR VUČIĆ PRISUSTVOVAO KONFERENCIJI "EU I SRBIJA: ZAJEDNIČKA SUDBINA": Garancija za trajni mir na Balkanu je ulazak svih zemalja u EU

Počasni predsednik Evropskog saveta i bivši belgijski premijer Herman Van Rompej je objasnio je šta je garancija za trajni mir na Balkanu.

- EU je najbolja garancija za dugotrajan mir na Balkanu, to je san mnogih, to je dugoročna perspektiva - rekao je Van Rompej na konferenciji "EU i Srbija: zajednička sudbina", na kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Van Rompej je kazao da "razume Vučića kada kaže da su Srbiji za ekonomski razvoj potrebni i drugi partneri, izvan EU" i dodao da Unija "nema ništa protiv toga", ali "ključ za dalji prosperitet Srbije nije u Pekingu, Moskvi ili Ankari, već u Briselu".

- Koristi koje druge zemlje mogu da donesu Srbiji manje su od koristi koje EU može da ponudi Srbiji - ocenio je predsednik Evropskog saveta od 2009. do 2014. godine.

Rekao je i da je za postizanje sporazuma Beograda i Prištine neophodno da postoji međusobno poverenje.

- Morate imati odnose u kojima može da dođe do poverenja, mora se obnoviti poverenje između Beograda i Prištine - rekao je Van Rompej.

Kazao je i da ne veruje da proces pristupanja Srbije Uniji može da bude okončan ako ne bude postignut dogovor Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa.

- Siguran sam da će problemi koji se odnose na vladavinu prava i druge oblasti (u pregovorima Srbije i EU) biti prevaziđeni, ali za kosovski problem nisam siguran - rekao je bivši belgijski premijer.

Vučić je rekao da je veoma retko da neko iz EU otvoreno kaže da je Kosovo "pitanje svih pitanja" za prijem Srbije u EU, kao što je to danas učinio Van Rompej.

- Svi drugi (iz EU) govore da je vladavina prava važnija od Kosova, a kada dođu na sastanak, pričaju samo o Kosovu, a ne o vladavini prava. To ne znači da ne moramo da poboljšamo stanje u nekim oblastima, ali uvek je Kosovo najvažnije - naveo je Vučić.

On je kazao da "svi očekuju da Srbija prizna Kosovo", ali da nema odgovora šta bi Srbija dobila zauzvrat.

- Kada pitam da li Srbija može da računa na članstvo u EU do 2025. godine ako reši kosovski problem, stalno čujem odgovor "Pa, Aleksandre, vi ste pragmatičan čovek, vidite kakva je situacija" - naveo je predsednik Srbije.

Na Vučićevo pitanje kada će Srbija postati članica EU ako rešenje za Kosovo bude postigla u naredne dve godine, Van Rompej je rekao da bi Evropska unija imala "moralnu obavezu" prema Srbiji ako bi Beograd ispunio nešto što Brisel traži od njega.

- Šta god da vam odgovorim, sumnjaćete u to što vam odgovorim - rekao je Van Rompej na Vučićevo ponovno pitanje kada će Srbija ući u EU.

Van Rompej je kazao i da EU i Srbija imaju "zajedničku sudbinu" jer "dele iste vrednosti", "deo su iste civilizacije" i jer je Srbija okružena članicama EU.

On je naveo da EU "kaska za nekima" u modernim tehnologijama, ali da su njene članice shvatile da mogu da postanu konkurentnije jedino zajedno.

- Ako ne verujemo u EU, izgubićemo globalnu bitku. Mi imamo potencijal da budemo svetska sila, a za to je potrebna zajednička volja (članica EU) - dodao je Van Rompej.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još