DIJALOG UMETNIKA URODIO PLODOM: Nastavlja se saradnja između Beogradskog festivala igre i Grada Zagreba

Uspešno predstavljanje programa prethodnog izdanja Beogradskog festivala igre u organizaciji Grada Zagreba, u januaru ove godine, otvorilo je mogućnost uspostavljanja dijaloga između umetnika, institucija i medija, ali i publike u Hrvatskoj i Srbiji.

Događaj u Zagrebačkom plesnom centru pratila je izložba fotografija i filmova o Festivalu, a samu prezentaciju, brojni predstavnici hrvatskog kulturnog, političkog i privrednog sektora. Ovo prvo okupljanje, rezultirao je novim idejama, ali i konkretnim projektima.

Već u aprilu, predstavnici Zagrebačkog plesnog centra su posetili Beograd, kako bi pogledali neke od predstava Beogradskog festivala igre i učestvovali na Kongresu 16 + 1, iniciranom od strane Ministarstva kulture Republike Kine. Tom prilikom, predstavljene su aktivnosti i programi ovog plesnog centra, ali i potvrđena otvorenost i spremnost za saradnju.

Naredne godine, uz pomoć Kanadskog saveta za kulturu i ambasada Kanade u Hrvatskoj i Srbiji, Beogradski festival igre i Zagrebački plesni centar, zajedno predstavljaju vankuversku trupu Šaja Kublera. "Telemetrija" je komad koji potpisuje ovaj mladi kanadski koreograf, i ujedno ostvarenje koje je već zavredelo važna priznanja i nagrade. Predstava će se igrati 4. aprila na sceni Zagrebačkog plesnog centra, a 7. aprila na sceni beogradskog Bitef teatra u okviru 17. Beogradskog festivala igre.

Na Festivalu, koji se pod sloganom "Čista senzacija" održava od 21. marta do 12. aprila, 2020. godine, biće prikazan i najnoviji komad hrvatske umetnice Maše Kolar, u izvođenju Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke. Komad "Čipka" je inspirisan zajedničkom tradicijom našeg regiona i izvešće se u beogradskom Narodnom pozorištu, 2. aprila 2020. godine. Premijera ovog celovečernjeg dela se očekuje na matičnoj riječkoj sceni samo nekoliko dana pre prikazivanja u Beogradu.

Za predstave Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke i trupe Šaja Kublera iz Vankuvera, kompanija Visa je obezbedila poseban popust pri kupovini ulaznica na sajtu Beogradskog festivala igre (www.belgradedancefestival.com). Saradnju i prisustvo Beogradskog festivala igre u regionu, podržava Erste banka. Još jedan zajednički iskorak Erste banke i Beogradskog festivala igre, biće gostovanje Njujork siti baleta u Budimpešti u martu, naredne godine.

Rođena u Zagrebu 1973. godine Maša Kolar je završila Školu savremene igre Ane Maletić. Pohađala je Kraljevsku akademiju za igru u Brižu u Belgiji, i diplomirala u oblasti savremene igre / pedagoški smer pri zagrebačkom Univerzitetu. Karijeru igračice započinje 1986. godine u zagrebačkom Kazalištu Komedija, a nastavlja 1992. godine u Državnom baletu u Drezdenu, gde 1995. godine dobija status solistkinje. Godine 1997. je ponela prestižnu Nagradu Meri Vigman za posebna izvođačka dostignuća u koreografijama Džona Nojmajera, Štefana Tosa i Maca Eka. Od 1998. godine je angažovana u Kompaniji igre Štefana Tosa u Kilu u Nemačkoj, a 2007. godine postaje deo trupe Aterbaleto u Italiji, gde je sarađivala sa Maurom Bigoncetijem, Ohadom Naharinom, Markom Gekeom... Od 2006. godine, zaposlena je u Učilištu Zagrebačkog kazališta mladih kao pedagog i koreograf, nastavljajući svoju internacionalnu karijeru slobodne umetnice. Od 2017. godine, na čelu je Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci.

Šaj Kubler je osam godina bio slobodan umetnik u Vankuveru i Montrealu. Zajedno sa uspesima koje je postizao kao saradnik i reditelj, imao je čast da izvodi i stvara za međunarodne festivale igre i kompanije širom Kanade. Kao igrač, bio je angažovan u trupama Kidd Pivot, Holly Body Tattoo, Animals of Distinction i Kolektiv 605. Kao koreograf, radio je za Veliki kanadski balet, Citieballet, Decidedly Jazz Danceworks, Školu umetničke igre Kvebeka, Univerzitet Sajmon Frejzer i londonsku Školu savremene igre. Sa osnovom u borilačkim veštinama, on istražuje kako se fizički dometi mogu izbalansirati, na način da zadrže instinktivan i sirov kvalitet. Kao umetnik, čija je profesionalna izvođačka i koreografska karijera obuhvatila discipline stepovanja, hip hop-a, neoklasičnog baleta i savremene igre, Kubler nastoji da različite tehnike ojača i učini da se one međusobno podupiru. On ukršta suprotstavljene discipline, kako bi stvorio veći potencijal i kapacitet za svaku formu koja se koristi u performansima.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još