Održana je završna konferencija IPU: Usvojena Beogradska deklaracija!

Danas je u Sava Centru održana završna konferencija za novinare u sklopu 141. Skupštine Interparlamentarne unije. Govorili su Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Gabrijela Kuevas Baron, predsednica Interparlamentarne unije, Martin Čangong, generalni sekretar IPU, kao i dr Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvne organizacije.

Parlamentarci su, takođe, usvojili Beogradsku deklaraciju.

Govornici su se složili da su prethodni dani bili veoma uspešni i da su na mnogim debatama došli do jasnih i značajanih konkluzija. Svetski parlamneti su usvojili rezoluciju kojom se parlamenti pozivaju da prezumu sve zakonske i političke mere kako bi postigli univerzalnu zdravstvenu zaštitiu do 2030. godine.

Rezolucija poziva parlamente da urade sve u svojoj moći da se postraraju da nacionalne vlade obezbede efikasnu primenu univerzalne zdravstvene zaštite, nadgledaju uticaj politika i programa univerzalne zdravstvene zaštite i uspostave paralmentarne mehanizme za merenje unapređenja pristupa zdravstvenoj zaštiti do 2030.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je kazala da je veoma zadovoljna brojem prisutnih.

- Dospeli smo do jednog veoma važannog političkog rekorda u učešću ljudi. To je jedno veliko priznanje za Narodnu skuštinu, ali i za Republiku Srbiju. Mi smo otvorena zemlja i to je bilo važno zašto je baš naša izabrana. Zaista smo ponosni što su upravo naš region svi parlamenti predstavljali u najboljem mogućem svetlu. Ono što srpski parlament očekuje je donošenje zakona o klimatskim promenama i zaštiti prirode – rekla je Gojković danas.

Predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron je rekla da ova parlamentarna rezolucija IPU može da ima stvaran uticaj na ljudske živote.

- To je pitanje političke volje. Kao parlamentarcima naša je obaveza da pružimo bolji život ljudima koje predstavljamo tako što ćemo se potruditi da univerzalna zdravstvena zaštita postane realnost, posebno za žene, decu i mlade. Ovo je jedan od glavnih prioriteta IPU, da od međunarodnih sporazuma napravi naiconlanu realnost za države i građane – istakla je Baron.

Generalni sekretar IPU Martin Čangong je kazao da svet ima još 11 godina da ispuni svoj obećanje iz Agende održivog razvoja 2030.

- Ova rezolucija IPU je mapa puta osmišljena da pomogne parlamentima da donesu potrebno zakonodavstvo i osiguraju neophodne resurse za univerzalnu zdravstvenu zaštitu i da se postaraju da vlade ispunajvaju svoja obećanja – istakao je Čangong.

- Zaista se slažem da je ovo ključna rezolucija koja će pomoći parlamentima da stave akcenat na zdravstvo. Stotine miliona ljudi ovog sveta nemaju osnovnu zdravstvenu zaštitu, zato je ovo jako važna rezolucija, kako bismo mi pomogli milionima ljudi, jer postaju siromašni budući da moraju da je plaćaju iz svog džepa - izjavio je dr Tedros.

Beogradski sastanak je okupio više od 1800 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva iz celog sveta od 13. do 17. oktobra.

Pogledajte još