PISMO = GLAVA: Počeo Sajam knjiga, u halama više od 500 izlagača

Pod sloganom "Pismo = glava" sinoć je u Beogradu vrata publici otvorio 64. Međunarodni sajam knjiga. Smotru, koja je okupila 500 izlagača, među kojima je više od 60 iz inostranstva, otvorio je književnik Milovan Vitezović.

Milovan Vitezović je rekao da Srbija ove godine proslavlja osam vekova autokefalnosti SPC i da je Sajam knjiga kruna te proslave.

- Prema istraživanjima u svetu, postoji 5.000 srpskih srednjovekovnih spisa i mi ćemo zatražiti njihov povraćaj u maticu. Jednog dana izložićemo te spise, makar sagradili posebnu halu za to - rekao je Vitezović.

Naveo je da svaki narod ima svoju Bibliju, svoj ep, svoju Toru, svoj Kuran, svoju Ramajanu, svoje sage, svoje tajne.

- Da pomenem najlepšu pohvalu knjizi: "Knjiga je vrednija od svih spomenika, od svih grobnica, ureženih i oslikanih stubova, jer ona sama gradi spomenik u srcu onoga ko je čita", piše u jednom egipatskom natpisu iz vremena Prvog carstva - rekao je Vitezović.

U ime zemlje počasnog gosta govorio je direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu, Haitam el Haj Ali.

Rekao je da je Egipat stara civilizacija koja veruje u moć knjige i da šalje tople pozdrave sa Nila svim ljubiteljima knjige u Srbiji.

Okupljenima se obratio i ministar kulture Vladan Vukosavljević istakavši da će bogata i plodna egipatska kultura ove godine otvoriti svoja vrata posetiocima Beogradskog sajma, koji će preko niza planiranih aktivnosti imati mogućnost i privilegiju da upoznaju tajne kaligrafije, da slušaju o egipatskim piscima i da učestvuju u kreativnim radionicama.

U društvu gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, koji je prisutnima poželeo srdačnu dobrodošlicu u srpsku prestonicu, ministarka kulture Egipta Ines Abdel Dajem svečano je otvorila nacionalni štand svoje zemlje.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković otvorio je štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Kapije sajma za posetioce otvorene su danas u 10 sati, a pod sloganom "Pismo = glava" sve do 27. oktobra u programima Sajma knjiga predstaviće se 500 direktnih izdavača, od kojih 60 dolazi iz inostranstva.

Tokom osam dana posetioci Beogradskog sajma moći će da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju, a ljubitelji knjige moći će da prisustvuju mnogim tribinama i promocijama novih izdanja.

Izvor: Tanjug/RTS
Foto: Dragan Todorović

Pogledajte još