"Women in Business, Media and Culture": Vlada pokušava rodnim komponentama da unapredi položaj žena

Konferencija “Women in Business, Media & Culture” počela je danas u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu. Konferenciju organizuje Udruženje "The Best Fest" i Color Media Communications u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj i Arhivom Vojvodine sa ciljem promocije ženskog inovacionog preduzetništva na lokalnom i nacionalnom nivou.

S ciljem da je veoma važno diskutovati o razvoju ženskog preduzetništva, kako bi se mlade devojke motivisale da odaberu željena zanimanja, i radi upoznavanja javnosti sa položajem i problemima sa kojima se žene suočavaju u društvu, panelistkinje će danas razgovarati na različite teme: od biznisa, preko medija do kulture.

Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, obratio se prisutnima uz dobrodošlicu.

- Želimo da podvučemo činjenicu da ovde u Novom Sadu, baš u Arhivu Vojvodine, da baštinimo tradiciju ženskog preduzetništva. Tu tradiciju trebalo bi da nastavljamo i da unapređujemo - rekao je on, podsetivši na to koliko su ova okupljanja važna.

Milena Subić Iz Arhiva Vojvodine pozvala je i na stručno vođenje izložbe, nakon današnjeg rada, a poželela je i uspešan rad.

Dragana Milošević, sekretarka za kulturu APV-a, počela je obraćanje istakavši da joj je izuzetno drago što je prisutna na konferenciji.

- Žene su više na odgovarajućim pozicijama, kao donosioci odluka, ali se postavlja pitanje koliko odlučuju o sredstvima za to - rekla je i savetovala da dozvolite sebi da budete ambiciozne, podsetivši da će iz APV-a uvek imati podršku.

Smiljka Jovanović, sekretarka za finansije APV-a, obratila se takođe.

- Vlada pokušava da rodnim komponentama unapredi položaj žena. Poenta je da se daju svima jednake šanse, pa i nejednakim grupama. Mislim da idemo ka pozitivnom smeru i da će svake godine biti vidljivije - završila je Jovanović.

Panel 1: Women in Business

Moderator: Borislav Despotović, RTV

Učesnice:
Marija Radojčić, preduzetnica
Ivona Borojević, Hotel Fontana (Vrnjačka Banja)
Jelena Galetin, Arena Cineplex
Sofija Bajić, preduzetnica
Svetlana Horvat, Fashion Week Novi Sad
Marijeta Lazor, Novosadski sajam

Marija Radojčić, preduzetnica je tokom prvog panela rekla:

- Preduzetništvo je jedna velika borba. Kada ste preduzetnica, vi ste i gazda i sluškinja.

Panelistkinje su tokom panel diskusije govorile o obračunavanju porodiljskog odustvovanja kod žena preduzetnica – koje predstavlja jedan veliki kamen spoticanja. Kako su se složile, svim ženama se u toj situaciji po glavi motaju pitanja poput onog "Da li mi ovo treba, ili bi trebalo da se poklonim sistemu i prijavim se negde za stalno?"

Kako je tokom panela saopšteno, udeo ženskog preduzetništva na tržištu rada je oko 30%, ali se kod nas mnogo veći procenat ugasi. Zašto je to tako naši panelisti pokušali su da odgovore u nastavku diskusije.

Sofija Bajić: pričala je o tome zašto je u biznisu sve uglavnom prepušteno muškarcima, a ne ženama, dok je Svetlana Horvat istakla:

- Serbia Fashion Week okuplja identičan broj i žena i muškaraca. Ja nisam gledala poslove kao muške i ženske i nisam gledala na muškarca kao konkurenciju. Ja sam se borila da uvek buden najbolja u svom poslu.

Naše panelistkinje složile su se u tome da je u preduzetništvu suština postaviti jasan cilj, strategija koja se doslovce prati, strpljenje i sled svih tih snova i vizija.

- Kada je hotelijerstvo u pitanju – to morate da volite - kaže Ivona Borojević i podseća sve prisutne na prekovremene sate, rad tokom praznika, i slične prateće okolnosti koje su sastavni deo njenog posla.

Marijeta Lazor je ovom prilikom rekla: - Strašno je važan kontekst. Pitanje je šta je uspeh za koga.

Panelistkinje su se složile u tome da je u preduzetništvu izuzetno važna doslednost.

Konferenciju je organizovala kompanija Color Media Communications u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj i Arhivom Vojvodine sa ciljem promocije ženskog inovacionog preduzetništva na lokalnom i nacionalnom nivou.

Panel 2: Women in Culture

Moderator: Vesna Farkaš

Učesnice:
Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske
Agota Vitkai - Kučera, FPN
Gala Čaki, slikarka
Zvezdana Terzić, operska pevačica

Tijana Palkovljević osvrnulka se ovom prilikom na žene preduzetnice koje su ujedno i majke:

- I muškarci pate isto što nisu sa svojom decom i ženom, mislim da je to pitanje stava – rekla je ona i da naglasila da ona celu situaciju ne gleda iz te pozicije žrtve i da je svima sve podjednako teško.

- Kad rasteš u zdravom okruženju, ne postoji nipodaštavanje - kaže ona i dodaje: - Mi smo tu da podsećamo na to gde su žene u kojim oblastima. Ako doživimo sebe kao nekog ko može malo, makar za milimetar da promeni nešto, onda je to prednost. Od kuknjave nema ništa.

Gala Čaki je tokom panel diskusije govorila o figurama koje su je oblikovale i od koga je učila:

- Morate poštovati ljude na određenim pozicajama - rekla je ona i dodala da joj je otac važna figura u životu i da je upravo on naučio kako da živi od slikarstva.

Agota Vitkai Kučera upotrebila je zahtevnu, ali božanstvenu vokaciju u svom obraćanju:

- Svi znaju da prezirem nerad. Bolje je da imate I manji talenat, a da radite.

Zvezdana Terzić je tokom svog obraćanja skrenula pažnju na kolegijalne odnose u jednom preduzeću:

- Prvo što naučiš kad dođeš da radiš u nekom preduzeću, to je poštovanje prema svojim koleginicama – rekla je Terzić dodavši da je njoj ceo radni vek šef žena.

- Nikada ne bih menjala ovaj posao – mi imamo posebnu nagradu, a to je publika - kaže ona.

Tijana Palkovljević je tokom panel diskusije govorila i o medijima kod nas:

- Mnogo sam ljuta što neke naše aktivnosti prođu nezapaženo u medijima, ali imam i dobre lične primere – rekla je dodavši da je sve nekako postalo na ličnom nivou i da je uloga medija zaista velika.

Gala Čaki nadovezala se na priču o medijima rekavši: - Moram da nastavim da radim, kako bi oni izveštavali, dok je Agota Vitkai Kučera dodala: - Ako nas mediji ne proprate – živele društvene mreže. 

Panel 3: Women in Media

Moderator: Eržika Pap Reljin, RTV

Učesnice:
Nataša Heror, Media Pont
Aleksandra Popović, RTV
Jasmina Ubiparip, Lepota i Zdravlje
Dubravka Valić Nedeljković, novinarka i profesorica žurnalistike na Filozofskom fakultetu
Gordana Nonin, novinarka
Tanja Banjanin, pevačica i bivša pomoćnica Sekretara za kulturu APV

Dubravka Valić Nedeljković je ovom prilikom govorila o istraživanju položaja žena u medijima javnog servisa, od juna do septembra ove godine, čiji će rezultati biti objavljeni u knjizi koja će se uskoro pojaviti u prodaji.  Dubravka je govorila o tome koliko su žene subjekti naše dnevne prakse u zemlji, regionu i slično – a da je taj stepen najveći ukoliko su donosioci odluka.

- Žene novinarke imaju manje atraktivne sektore za izveštavanje, a malo žena je na menadžerskim pozicijama. Kada dođu na te pozicije, malo njih se bavi rodnom ravnopravnošću - naglasila je ona.

Nataša Heror je ovom prilikom izjavila:

- U manjinskim medijima dosta vode žene, i kao menadžerke i kao medijski radnici

Jasmina Ubiparip je tokom panel diskusije rekla:

- Prilikom uređivanja magazina ne bavimo se apriori temama koje se tiču rodne ravnopravnosti, ali težimo tome da izborom tema doprinesemo da o tome razmišljaju i da se tako ponašaju. 

Tanja Banjanin se osvrnula na pojavljivanje poznatih ličnosti u medijima: - Spadam u one koje su retko u medijima – neću da idem bilo gde zbog bilo čega. 

- Dok ne budemo javno govorili o tome – neće biti bolje - naglasila je Dubravka Valić Nedeljković za kraj panela.

Konferenciju je organizovala kompanija Color Media Communications u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj i Arhivom Vojvodine sa ciljem promocije ženskog inovacionog preduzetništva na lokalnom i nacionalnom nivou.

Pogledajte još