MOGUĆE POOŠTRAVANJE KAZNI: Povećan broj nasilja kod mlađih od 14 godina

- Razmatra se mogućnost pooštravanja kaznene politike prema maloletnim licima, jer je u jednom broju gradova i opština u Srbiji primetan povećan broj ovakvih izvršenja kod mlađih od 14 godina - rekao je u petak ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, prilikom posete Policijskoj upravi u Čačku.

- Predložićemo Ministarstvu pravde da razmisli o pooštravanju sankcija, ali da prouče praksu drugih zemalja, koja je različita. Očigledno je da je svuda u svetu ovaj problem u porastu - istakao je Stefanović, istakavši da je neophodna izmena Krivičnog zakonika.

Govoreći o vršnjačkom nasilju u školama, on kaže da najznačajniju ulogu imaju roditelji.

- I sam sam roditelj, ne mogu da očekujem da neko dođe iz policije i vaspitava moju decu. Ne možemo dozvoliti da ijedno dete bude žrtva bilo koga. Šta da kažemo za dete od 11 godina, koje svog vršnjaka udari bejzbol palicom u glavu? Zbog svojih godina ne može odgovarati pred zakonom i da li se onda nameće pitanje da to dete može da radi šta hoće. To je nedopustivo - naveo je Stefanović.

Ministar je rekao da će sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarati šta policija može da uradi kako bi se povezao video-nadzor.

Ministar Stefanović naveo je Čačak kao pozitivan primer grada u kom nema ozbiljnijih kriminalnih grupa.

- Dobro je što na području koje pokriva Policijska uprava Čačak nema izvršenih ozbiljnijih krivičnih dela. Tako bi trebalo i da ostane - naveo je ministar.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još