Pogledajte prvi panel konferencije "Women in Business, Media & Culture"

Konferencija “Women in Business, Media & Culture” održana je 22. oktobra u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu. Konferenciju organizuje Udruženje "The Best Fest" i Color Media Communications u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj i Arhivom Vojvodine.

S ciljem da je veoma važno diskutovati o razvoju ženskog preduzetništva, kako bi se mlade devojke motivisale da odaberu željena zanimanja, i radi upoznavanja javnosti sa položajem i problemima sa kojima se žene suočavaju u društvu, panelistkinje su razgovarale na različite teme: od biznisa, preko medija do kulture.

Konferenciju su otvorili: Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović.

Konferenciju je organizovala Color Media Communications u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj i Arhivom Vojvodine sa ciljem promocije ženskog inovacionog preduzetništva na lokalnom i nacionalnom nivou.

Moderator prvog panela pod nazivom "Women in Business" bio je Borislav Despotović iz RTV-a, a na njemu su učestovale: Marija Radojčić, preduzetnica; Ivona Borojević, Hotel Fontana (Vrnjačka Banja); Jelena Galetin, Arena Cineplex; Sofija Bajić, preduzetnica; Svetlana Horvat, Fashion Week Novi Sad i Marijeta Lazor, Novosadski sajam.

Marija Radojčić, preduzetnica je tokom prvog panela rekla: - Preduzetništvo je jedna velika borba. Kada ste preduzetnica, vi ste i gazda i sluškinja.

Panelistkinje su tokom panel diskusije govorile o obračunavanju porodiljskog odustvovanja kod žena preduzetnica – koje predstavlja jedan veliki kamen spoticanja. Kako su se složile, svim ženama se u toj situaciji po glavi motaju pitanja poput onog "Da li mi ovo treba, ili bi trebalo da se poklonim sistemu i prijavim se negde za stalno?"

Kako je tokom panela saopšteno, udeo ženskog preduzetništva na tržištu rada je oko 30%, ali se kod nas mnogo veći procenat ugasi. Zašto je to tako naši panelisti pokušali su da odgovore u nastavku diskusije.

O čemu se još u panel diskusiji govorilo pogledajte u video snimku u nastavku:

Pogledajte još