Ekološka bomba preti prirodi

Predstavnici ekoloških udruženja „Stari Begej − Carska bara“ i „Anđeo“ iz Zrenjanina, „Carska bara“ iz Perleza, „Ekotalas“ iz Tomaševca i „Okanj“ iz Elemira priložili su svoje primedbe na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu ovog projekta

Više vojvođanskih ekoloških udruženja usprotivila su se gradnji brodogradilišta „Bomex 4M“ u neposrednoj blizini rezervata prirode Carska bara. Predstavnici „Stari Begej − Carska bara“ i „Anđeo“ iz Zrenjanina, „Carska bara“ iz Perleza, „Ekotalas“ iz Tomaševca i „Okanj“ iz Elemira priložili su svoje primedbe na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu ovog projekta, a najveći broj primedbi odnosi se na uticaj po ptičiji svet koji boravi na ovom prostoru. Zbog buke i osvetljenja brodogradilišta koje će za rad po noći biti osvetljeno kao po danu doći će do dezorijentacije ptica selica kao i raseljavanje ptica kojima je Carska bara stanište, tvrde ekolozi. Predstavnici tih udruženja ukazuju da zagađenje vode, vazduha i zemljišta takođe nije zanemarljivo zbog velike količine fekalnih voda, emisija gasova i peska, otpada od prerade planiranih 8.000 tona metala, što po njima predstavlja pravu ekološku bombu na samoj granici Carske bare. Carska bara spada u Ramsarsko područje i proglašeno je Međunarodnim značajnim staništem ptica (IPA) i Međunarodno značajnim staništem biljaka (IBA), a zaštićena je međunarodnim i ncionalnim propisima. 

„Prosto je neshvatljivo da se gradnja jednog takvog objekta vrši na samo 100 metara od granice rezervata, jer se zagađenje, buka, osvetljenje, prašina i dimni gasovi zbog blizine direktno prenose na zaštićeno područje, tako da se gradnja faktički odvija u samom rezervatu“, upozoravaju ekolozi. Oni ističu i činjenicu da je izgradnja brodogradilišta početa bez neophodnih dozvola, a uprkos zabrani gradnje od strane građevinske inspekcije ona nije obustavljena već su radovi nastavljeni i ubrzani. Ekološke organizacije smatraju nedopustivim da se ovakav napad na zaštićeno prirodno dobro sprovodi u opštini Zrenjanin, koja je među prvima donela Lokalni ekološki akcioni plan, potpisnik je Olborške povelje i dobitnik više nagrada u pogledu aktivnosti na zaštiti životne sredine. U narednom periodu ove organizacije će pokrenuti prikupljanje peticije i uputiti dopise nacionalnim i međunarodnim institucijama sa ciljem zaustavljanja gradnje ovog brodogradilišta. („Beta“-„Pregled“)

Pogledajte još