ĆERKA BOJANA VASKOVIĆA JE PREVREMENO ROĐENA BEBA: Anđelina se hrabro izborila sa bronhopulmalnom displazijom

Juče je obeležen svetski dan prevremeno rođene dece, a među roditeljima koji su se susreli sa ovim problemom su i neke naše poznate ličnosti. Jedan od njih je i pevač Leksington benda Bojan Vasković, koji je u septembru 2015. godine prvi put postao otac, kada je njegova supruga Aleksandra na svet donela ćerku Anđelinu.

Anđelina je prevremeno rođena, u šestom mesecu, pa su usledili veliki zdravstveni problemi i komplikacije, sa kojima se ova hrabra devojčica izborila.

- Šta da se radi, prošli smo kroz to, hvala Bogu da je na kraju sve baš onako kako treba, zahvaljujući doktorima i samom Bogu, da je sve ok i da je ona jedno potpuno zdravo dete koje ima srećno i zdravo detinjstvo. Bilo je zaista stresno, to mi je najstresniji period u životu - započinje priču Bojan.

Njegova ćerka se borila sa bronhopulmalnom displazijom, odnosno hroničnom plućnom bolešću, koja se najčešće javlja kod prevremeno rođene dece, a pevač ističe da je ovo bio najstresniji period u njegom životu.

- Kod sve dece koja se prevremeno rode je problem taj što se ne razviju pluća do kraja. Neka deca su imala krvarenja u mozgu, neka deca imaju bronhoplumalnu displaziju, ona je konkretno to imala, ali se hvala Bogu izukla. To je jako rizično kada se deca rode. Kažu da su šanse za preživeti 50:50, na osnovu nekih statistika. Ali eto, hvala Bogu, naša neonatologija je jedna od najboljih u svetu. Zaista su posvećeni doktori bili, zahvaljujući njihovoj borbi i samim klincima, konkretno u ovom slučaju moje Anđeline, zahvaljujući njihovoj borbi za život pobedila je sve te nedaće i izvukla se bez i jednog jedinog problema. To su takvi problemi, doktori vam direktno sve kažu, oni ne smeju da pakuju u mašnu i da vam govore nešto što nije istina, moraju da kažu tačno i konkretno stanje. Jedan dan dođete i kažu vam neku lepu vest, a drugi dan dođete i kažu: "Predaje se". To je jako stresno za sve roditelje, ali prođe se kroz sve, kad prođu godine, malo se i zaboravi, malo se potisne. Svaki put kad se setim toga osetim težinu u stomaku, s obzirom na to da je zaista bilo teško - rekao je Bojan.

On je istakao da ljudi nisu dovoljno informisani o ovom problemu, te je otkrio da čak ni njegova supruga koja je završila medicinu nije znala sa čim se sve bore prevremeno rođena deca.

- Bilo bi dobro da se podigne svest ljudima o tome. Moja supruga je završila medicinu, ali je jako malo znala o tome, kaže: "Uvek kad čujemo da se nekom dete prevremeno rodilo, mislim da se to dešava nekome tamo, kao da je na drugoj planeti", a kad se desi samom tebi onda čovek tek zna kako je to - zaključio je Bojan.

Podsetimo, u našoj zemlji godišnje na svet dođe preko 4.000 prevremeno rođene dece. Bebe koje su rođene prevremeno su one koje su rođene pre 17. nedelje trudnoće. Ovako rođena deca često imaju probleme sa respiratornim sistemom, probleme sa sluhom, vidom, kao i poteškoće u razvoju. Takođe, kod prevremeno rođenih beba često se javlja rizik od hroničnih bolesti, a ovakav porođaj je rizičan i za majku. Najčešće te bebe prve nedelje i mesece svog života provedu u Institutu za neonatologiju.

Izvor: Pink.rs
Foto: _mrs.vaskovic_/Instagram

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.