DIJETA POVREMENOG POSTA: Koje vrste postoje i kako najbolje izgubiti kilograme

Iako je dijeta povremenog ili isprekidanog posta u poslednje vreme postala popularna u svetu, naročito među holivudskim zvezdama, ona postoji već dugo vremena.

Najveći su ljubitelji ovog načina ishrane slavni glumci Nikol Kidman i Hju Džekmen.

Odlaganje doručka ili večere efikasniji su načini ograničavanja kalorija i vremena potrošenog na jelo, što rezultira gubitkom kilograma.

Najčešće se dijeta povremenog posta koristi vremenskim ograničenjem unosa hrane od 12 do 16 sati. Iako vam se ovo možda čini dugim periodom, polovinu perioda možete da prespavate.

Ako preko dana birate zdravu hranu povremeni post može biti veoma efikasan način mršavljenja, kratkoročno, ali i dugoročno. Zapravo bi se naziv dijete mogao promeniti u "povremeno hranjenje" jer se ne radi o ograničavanju hrane ili ograničavanju određenog tipa hrane koji sadržava ugljene hidrate, masnoće i slično, već se radi o podsticanju zdrave ishrane u dnevnom ritmu i podsticanje novog odnosa prema namirnicama, ali i hrani uopšte.

Povremeni post vas neće preko noći učiniti zdravijom ili mršavijom. Međutim, već za nekoliko dana osećaćete se bolje, a nakon nekog vremena primetićete kako kilogrami nestaju.

Sandra Krstev Barać, magistar nutricionizma navela je najznačajnije dijete s povremenim postom:

Leangains (16/8) - Ideja je postiti 14 h (žene) odnosno 16 h (muškarci) nakon čega sledi od 8 do 10 časova "hranjenja" u kojem treba rasporediti tri obroka.

Tokom posta dozvoljeno je konzumirati crnu kafu, dijetalne sokove i žvake bez šećera. Najlakši način praktikovanja ove dijete je postiti tokom noći i jutra preskakanjem doručka.

Dijeta izmeničnih dana (36/12) - Osnovna zamisao značajna je restrikcija kalorija svaki drugi dan. Na "normalne" dane treba se hraniti raznovrsno i unositi 2000 kcal za žene odnosno 2500 kcal za muškarce. Nakon toga sledi dan u kojem se unosi petina normalnog kalorijskog unosa, dakle 300 do 500 kcal.

Jedi - Stani - Jedi (Eat Stop Eat) - (24 satni post, 1-2 puta nedeljno) - Ideja je postiti 24 sata jednom ili dva puta nedeljno, a ostatak nedelje jesti umereno i raznovrsno, bez posebnih restrikcija što se tiče izbora namirnica.

Dijeta ratnika (20/4) - Ključno je izmenjati 20 h posta, u kojem možete da pojedete malo voća, povrća ili malen proteinski obrok, s 4 h u kojem treba pojesti od 1 do 2 obilna obroka i to u večernjim satima.

Brza dijeta (5:2 dana) - Dva dana treba značajno smanjiti unos hrane. Jednostavan princip dijete nalaže da se pet dana nedeljno jede normalno, dok se dva dana u nedelji kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa.

Konkretno to za žene podrazumeva unos od otprilike 500 kcal, a za muškarce 600 kcal dnevno. Važno je da dani posta nisu uzastopni.

Zašto dijeta povremenog posta deluje?

- Povezuje vas s biološkim osećajem gladi, a ne emocionalnim prejedanjem.

- Lakše je prepoznati zadovoljstvo hranom i osećaj sitosti.

- Pruža dnevnu strukturu i donosi red u ishranu.

- Sprečava naviku grickanja.

- Pomaže da prihvatite slabi osećaj gladi.

Kako da postignete optimalne rezultate i ne posrnete?

- Izaberite plan koji je najidealniji za vas.

- Probajte da ne jedete posle 21 sat ili barem najkasnije dva sata pre spavanja.

- Isplanirajte najmanje dva dana unapred (doručak, ručak i večeru).

- Pazite na veličinu porcije.

- Vodite računa da pijete dovoljno tečnosti, naročito vode.

- Smanjite grickanje (ako osećate glavobolju ili vrtoglavicu probajte da grickate lešnike i bademe).

Ova dijeta najbolje deluje ako se zdravo hranite i želite da smanjite svoje porcije. Takođe, dobra je kako biste imali povremeni osećaj gladi i ponovo se spojili sa svojim biološkim osećajem za ishranu.

Ako se ne hranite zdravo, najpre se usmerite na promenu u ishrani, a zatim prilagodite vremenski okvir.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Miss7Zdrava.24.Sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.