BORBA ZA ŽIVOT: Od raka dojke u Srbiji oboli 4.000 žena godišnje, samo preventivni pregledi smanjuju stopu smrtnosti

U Srbiji godišnje 4.000 žena oboli od raka dojke, a više od 1.600 izgubi bitku s opakom bolešću, što je dovoljan razlog da se više pažnje posveti prevenciji koja ženama može spasti život.

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Kliničkim centrom u Nišu otpočelo je novu akciju "Proveri i pobedi", koja ima za cilj da u ovoj godini više od 20.000 žena od 50. do 69. godine na jugu i jugoistoku zemlje obavi mamografski pregled.

Pokretni mamograf koji se trenutno nalazi u krugu Kliničkog centra u Nišu opremljen je najsavremenijim aparatom, te se pozivaju sve žene od 50. do 69. godine da sa ličnom kartom ili zdravstvenom knjižicom dođu i provere zdravstveno stanje. Nakon Niša, mamograf će biti dostupan u Merošini, Ćićevcu, Varvarinu, Beloj Palanci, Raški, Tutinu, Sjenici, Bajinoj Bašti, Čajetini, Novoj Varoši, Priboju, Ivanjici, Arilju, Kosjeriću...

Direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović kaže da je cilj da preventivni pregled obavi 20.000 žena, kako je i slogan za ovu godinu, te ističe da je u prošloj godine sprovedena slična akcija koja je bila uspešna, kada je pregledano više od 13.000 žena.

Obavezno bi trebalo da se pregledaju žene kod kojih postoji genetska predispozicija, kao i one koje puše, piju...

- Srbija godišnje beleži 4.000 novootkrivenih sa tumorom dojke, bitku izgubi više od 1.600 žena, naša ideja je da pregledamo bez čekanja i bez zakazivanja, te da svaka žena od 50. do 69. godine dođe i obavi preventivni pregled. Putem medija javnost će biti informisana gde se nalazi mamograf, te pozivam žene pomenute starosne dobi da se odazovu jer prevencija je veoma važna - objasnio je Radovanović.

Prof. dr Dragan Stojanov, direktor Centra za radiologiju Kliničkog centra u Nišu, objašnjava da je cilj ove akcije da se karcionom dojke otkrije u ranoj fazi, kada je moguće lečenje i operacija, ali i primena terapijske procedure koja će ženama omogući kvalitetan i normalan život.

- Skrining predstavlja pregled zdravih žena, naizgled zdravih žena koje nemaju nikakvu simptomatologiju, pojedine nisu ni svesne da imaju problem i zbog toga je potrebno da se one podvrgnu mamografskom snimanju. Snimak se vrši na mamografskom aparatu, to je digitalni aparat najsavremenije tehnologije i ovde je bitno da se radi kod žena između 50. i 69. godina. Razlog je što se karcinom dojke javlja najčešće u ovom periodu, tada su dojke u svom fiziološkom razvoju najpovoljnije za vizualizaciju promena. Kod mlađih žena tkivo dojke je još uvek aktivno, prisutne su žlezde koje onemogućavaju prikaz. odnosno vizualizaciju malih promena, tako da su te promene najbolje vidljive na mamografiji posle 50. godine - objašnjava dr Stojanov.

Preporuka je da se pregledi rade na svake dve godine, a u pitanju su najsavremeniji digitalni aparati koji koriste vrlo niske doze zračenja, tako da nemaju nikakvog štetnog efekta po zdravlje.

- Žena može da se pregleda na svake dve godine, posle 50. godine treba da uradi mamografiju. Ono što je bitno. da smo mamograf približili ženama u malim opštinama i sredinama koje nemaju mogućnost da se redovnim putem kontrolišu u svojim domovima zdravlja. Obavezno bi trebalo da se pregledaju žene kod kojih postoji genetska predispozicija, kao i žene koje su dobile menstruaciju pre 12. godine, koje su imale menstruaciju do 50. godine. Treća grupa žena su one koje nisu rađale ili su porođaj imale posle 30. godine života. Na kraju, tu je i grupa žena koje su fizički neaktivne, koje su gojazne i koje su primale različite hormonske terapije, kao i one koje koriste duvan, alkohol i druge preparate koji povećavaju rizik za razvoj karcinoma dojke - poručuje dr Stojanov.

Rezultati mamografije svakoj pacijentkinji dolaziće na kućnu adresu, a ako bude potrebno, biće upućene na dalje praćenje i lečenje. Radno vreme će biti od osam do 20 sati, a o detaljnom planu gde su pregledi javnost će biti informisana putem medija i lokalnih samouprava.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još