Aleksandar Seničić: Otvarajući poslovnice agencije "Fly Fly Travel", državni funkcioneri doveli su u zabludu građane!

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA, kaže da ni posle skoro dve godine od bankrotstva i zatvaranja turističke agencije "Fly Fly Travel" ne stižu nikakvi odgovori nadležnih niti rezultati istrage. On napominje da je YUTA prepoznala propuste u poslovanju ove agencije, te da ih upravo zbog toga nisu primili u asocijaciju. Hiljade prevarenih građana prinuđeni su da vode pravnu borbu protiv, sada nepostojeće, turističke agencije čije su poslovnice otvarali najviši državni funkcioneri Republike Srbije.

- Najpre, agencija “Fly Fly Travel” nije bila članica naše asocijacije. YUTA ima garanciju putovanja i primera radi, kada je propala agencija “SAB Travel” mi smo, sa osiguravačima štete, isplatili skoro 700.000 i sve putnike koji su bili na destinacijama vratili nazad. Što se tiče putnika agencije “Fly Fly” u pitanju su osobe koje su kupile avio karte koje ne potpadaju pod garanciju putovanja, budući da nije u pitanju organizovano putovanje već posebna usluga. I neko je to očigledno ciljano radio. Ružno je što se niko ne oglašava ovim povodom. Nemamo nikakav rezultat istrage. Čak ne znamo ni da li su podnete krivične prijave. Svi se prave kao da se to nije ni dogodilo. Inače, visoki državni funkcioneri otvarali su njihove poslovnice i na taj način uticali su na javno mnjenje da se odluči za tu agenciju kao sigurnu. Zbog ovakvih situacija stavili su nas u poziciju da nas bude sramota, iako 99% agencija ozbiljno i odgovorno radi svoj posao. Zbog takvih pojedinaca mi i ova branša i danas trpimo posledice jer nemamo odgovore na te afere. Inače, najveći broj oštećenih uglavnom su penzioneri i stariji građani koji su novac za kupovinu avio karata dobili od svoje dece iz inostranstva. Povučeni veoma agresivnom reklamom agencije “Fly Fly” kupovali su avio karte kod njih i bivali prevareni tako što su umesto avionskih karata dobijali rezervacije. Na taj način ljudima je uzet novac. Dešava se da i mlađi putnici ne znaju šta je razlika između štampane rezervacije i štampane karte. Mnogi od njih dolazili su kod nas, ali mi, nažalost, nismo mogli da im pomognemo jer nemamo tu vrstu ovlašćenja. Koliko znam, turistička inspekcija je napravila kontrolu i u pitanju je sigurno više od nekoliko hiljada prevarenih ljudi.

Na pitanje da li je sve ovo moglo da bude sprečeno odgovorio je:

- Teško možete da sprečite krađu. Ubeđen sam da je ovo urađeno sa namerom. Oni su bili kod nas na razgovorima za prijem u članstvo, ali mi smo prepoznali, kroz njihov sistem i način poslovanja, da oni ne mogu da opstanu. Čitav koncept - njihove cene i izlazak na tržište nije bio racionalan način poslovanja. Bilo je jasno da takav sistem ne može da opstane, nama je bilo jasno, ali mi na to ne možemo da utičemo osim da ih ne primimo u asocijaciju. S druge strane, pretpostavljam da državni organi nisu mogli da reaguju samo na osnovu indcija i pretpostavki.

Autor: Nadlanu.com
Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još