Aleksandar Seničić: Turističke agencije polako izlaze iz velike krize

Aleksandar Seničić, direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije "YUTA", pozdravio je sve učesnike konferencije "Summer 2023" i na početku svog izlaganja saglasio se sa konstatacijama da bi sezona koja sledi mogla da bude rekordna za srpski turizam. Potom je izneo mišljenje o tome kakva je situacija kada su u pitanju turističke agecnije.

- Kada je reč o odlasku naših turista u inostranstvo, posle velike krize koju smo preživeli u prethodne tri godine, imamo situaciju da polako turističke agencije izlaze iz te velike krize. Po prvi put možemo da kažemo da imamo pravu ponudu za leto kao što je to bilo pre korone i da su u opticaju sve destinacije koje su zanimljive za naše tržište - rekao je on.

Po njegovim rečima, u ovom trenutku Grčka je najčešći izbor srpskih turista.

- Ono što je potpuno sigurno jeste da je Grčka i dalje najzanimljivija za srpske turiste i ogroman broj ponuda je za Grčku. Ono što nas posebno raduje je to da se interesovanje vraća na onaj period pre korone i da veliki broj 'first minut' uplata i generalno uplata za Grčku pokazuje da će i ova godina biti negde na nivou od skoro milion putnika kada je reč o putnicima iz Srbije - dodao je.

Pored Grčke, turističkim agencijama Turska je veoma značajna destinacija.

- Takođe, Turska je nama veoma značajna destinacija tokom cele godine i ove godine je planiran ogroman broj čarter letova. Osim redovnih linija koje su uspostavile Srbija i Turska, za Istanbul i Ankaru, tokom letnje sezone veliki je broj čarter letova za Antaliju i, prema interesovanju putnika, možemo reći da će ova sezona biti jedna od onih koju vredi zabeležiti - rekao je Seničić i dodao da je Crna Gora destinacija koja je izuzetno posećena od strane turista iz Srbije, ali da "na žalost turističkih agencija, otprilike polovina njih otputuje tamo u sopstvenom aranžmanu".

Prema Seničićevim rečima, Egipat je jedna od destinacija koja našim turistima postane interesantna ranije od ostalih.

- Kada govorimo o Egiptu, on je interesantan već negde od aprila meseca, dakle sa Uskrsom već kreću čarter letovi.

Seničić je završio svoje izlaganje napomenom da se ponovo na naše tržište vraćaju Italija i Španija, ali i da se, posle desetak godina, "na velika vrata" vraća i Tunis kao jedna od popularnih destinacija, dodavši da su tu, u određenom broju, uvek prisutne i Hrvatska i Bugarska, zaključivši da očekuje uspešnu sezonu.

Snimak cele konferencije pogledajte OVDE!

Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još