PREVELIKA STOPA NEZAPOSLENOSTI: Svaka treća porodilja ne radi

Čak 20.000 porodilja u Srbiji je u 2018. u trenutku rođenja deteta bilo bez posla! Od oko 64.000 žena koje su se porodile, 11.646 beba su rodile mame koje su bez posla, dok je 8.548 novorođenčadi na svet došlo u porodici gde je žena ekonomski neaktivna - domaćica, učenica ili studentkinja. Svima im je zajednično da prvih godinu dana nakon rođenja bebe nemaju nikakva primanja.

Ovo su podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima su ekonomski neaktivne mame koje i ne traže posao - domaćice, studentinje, učenice... Ekonomski aktivne su one koje su zaposlene i primaju platu, ali i one koje rade bilo kakav posao ili pak rade kao neplaćena osoba u radnji člana porodičnog domaćinstva ili na porodičnom imanju.

Najteža situacija je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. Najmanju nezaposlenost beleži prestonica sa 14,8 odsto porodilja bez ikakvog zaposlenja.

Jasmina Mihnjak sa portala "Bebac" smatra da Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom jasno ženama daje do znanja da ne rađaju decu dok ne dobiju stalan posao i ne provedu na radnom mestu najmanje godinu i po.

- Država bi trebalo da se fokusira na zapošljavanje žena, a ne na davanja iz državne kase. To nije dobro rešenje. Mnoge naše mere doprinose siromaštvu i povećavaju broj radno neaktivnih žena - kaže Mihnjak.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, smatra da su, kada je reč o obrazovanju i zaposlenosti žena koje rađaju, u prethodnih nekoliko godina primetni pomaci.

- Raste broj žena koje rađaju i imaju bilo kakav plaćeni posao, a manje je nezaposlenih, onih koje aktivno traže posao i domaćica. Tako je 2015. godine 59 odsto majki koje su rodile dete bilo zaposleno, 26 procenata nezaposleno, a 10 odsto su bile domaćice, dok je 2018. procenat zaposlenih porastao na 68, a smanjio se broj nezaposlenih na 18 i domaćica na osam odsto - kaže ministarka.

Broj onih bez posla sa 17.150 u 2015. smanjen je na 11.646 u 2018. godini.

- To je i dalje mnogo. Cilj je da što više žena koje rađaju budu zaposlene. Država će uraditi sve, pre svega kroz stimulativne mere, zapošljavanjem majki, servisnim aktivnostima koje pomažu roditeljima u odgajanju dece, usklađivanjem rada i roditeljstva i primenom svih ostalih mera iz Strategije podsticanja rađanja, kako bi se ovaj cilj ostvario - navodi prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Manje od 1.000 porodilja u Srbiji je na menadžerskim ili rukovodećim pozicijama, dok je 5.313 njih imalo status domaćice. U trenutku rođenja deteta na spisku zaposlenih mama bilo je 43.378 imena.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još