Arhijereska Liturgija i duhovno veče posvećeno Svetom Savi na "Božićnom seocetu kod Hrama"

Danas se završava festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji se održava po treći put na platou ispred Hrama Svetog Save.

Jučerašnji dan bio je posvećen prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi, najznačajnijoj ličnosti za dobijanje autokefalnosti SPC. U jutarnjim časovima, u 9 časova, u Kripti Hrama održana je Sveta Arhijereska Liturgija i Svetosavska Akademija.

U duhu jučerašnjeg crkvenog praznika, održano je i duhovno veče i izložba na temu "Boravak Svetog Save u Palestini" u Kripti Hrama Svetog Save.

"Božićno seoce kod Hrama“ svečano je otvoreno 4. januara 2020. godine, a sve do danas posetioci su svakodnevno uživali u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde je svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu bila njen domaćin, a ambasadori su govorili o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje su organizatori uz pomoć prijatelja darivali božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogli da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

Svi posetioci festivala bili su u prilici i da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogle su se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupio je veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodile su se i izložbe i pozorišne predstave, a detaljan program festivala možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još