Predstavljen projekat digitalizacije blaga Hilandara

0

BEOGRAD, 9. decembra 2010. (Beta) – Projekat kojim će kulturno nasleđe svetogorskog manastira Hilandar biti sačuvano u elektronskoj formi, predstavili su u četvrtak u Beogradu zadužbina tog manastira i kompanija "Telekom Srbija".

BEOGRAD, 9. decembra 2010. (Beta) – Projekat kojim će kulturno nasleđe svetogorskog manastira Hilandar biti sačuvano u elektronskoj formi, predstavili su u četvrtak u Beogradu zadužbina tog manastira i kompanija “Telekom Srbija”.

Informatička i telekomunikaciona oprema za Hilandar i njegovu zadužbinu, koju je poklonio “Telekom Srbija”, treba da podstakne digitalizaciju hilandarskog blaga koja je započela pre požara u tom manastiru 2004. godine.

Digitalni snimci i razvoj baza podataka omogućiće široku dostupnost nasleđa naučnicima i prosveti, i predstavljanja vizantijske kulture i srpskog doprinosa.

Posle požara 2004. godine u kojem je izgorela polovina građevina, Hilandar je i dalje gradilište: do danas je obnovljeno 40 odsto manastira, dok je dopuštena upotreba 30 odsto.

Vlada i Ministarstvo kulture Srbije podržavaju obnovu, ali se iznos tokom poslednje dve godine znatno smanjio. Sa grčke strane, za razliku od prethodnih godina, još ništa nije uplaćeno.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.