Završeno treće po redu "Božićno seoce kod Hrama"

Sinoć je završeno treće po redu „Božićno seoce kod Hrama“.

I ove godine je, ispred Hrama i u Kripti, nastupio veliki broj muzičkih izvođača, dečijih i crkvenih horova i vokalnih sastava. Najmlađi su svake večeri ulepšavali jedinstvenu konstrukciju, Božićnu raspevanu jelku, na kojoj su nastupali dečiji i crkveni horovi iz cele Srbije.

Od hora „Svetog Simeuna Bogoprimca“, preko Centra za kulturu „Lazarevac“ i dečijeg hora „Rastko“, do hora „Mile jabukica“ i Predškolske ustanove „11. april“ i drugih horova, naravno i uz interpretacije Balkanike, Tropiko benda, Nevernih beba, preko Filipa Žmahera i Sergeja Ćetkovića, do izvedbi Lene Kovačević i Dušana Svilara – svi prisutni su uživali od početka do kraja festivala.

Na Raspevanoj jelci, o božićnim i novogodišnjim običajima svoje zemlje, govorili su ambasadori Švedske, Danske, Ukrajine, Finske i Kipra. U toku festivala, održane su i predstave „Jazavac pred sudom“ i „Sve će to narod pozlatiti“.

Svi zainteresovani mogli su da prate otvaranje izložbe Mati Jefimije i polufinale i finale kviza "Nemanjići“, u organizaciji fondacije "Mir Božiji“, a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Ono što je značajno za ovogodišnji festival jesu ljubav, mir i jedinstvo manifestovano kroz molitveni skup podrške i šetnju. Drugog dana Božića i na doček pravoslavne Nove godine održan je moleban stradalom narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji, koji je prvo veče obeležilo prisustvo vikara Njegove Svetosti Episkopa remezijanskog Gospodina Stefana, dok je uz narod drugo veče bio Gospodin Patrijarh Irinej.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj su gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogli da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

Posetioci su imali priliku i da obiđu plato Hrama u fijakeru, da u drvenim kućicama kupe rukotvorine, tradicionalne proizvode, suvenire, domaće specijalitete i poklone.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizovali su Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde – Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još