ISTRAŽIVANJE: 89 odsto ispitanika smatra da su potrebne naučne provere za novi duvanski proizvod

Istraživanje koje je objavila kompanija "Philip Morris International" pokazalo je da svi proizvođači, i elektronskih cigareta i duvanskih proizvoda koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan, pre nego što ih plasiraju na tržište treba da sprovedu rigoroznu naučnu proveru svojih proizvoda.

U tom istraživanju objavljenom u Beloj knjizi "Unsmoke Your Mind: Pragmatični odgovori na teška pitanja, za budućnost bez duvanskog dima" navedeno je da 87 odsto ispitanika veruje da bi prilikom formiranja propisa "zakonodavni organi i institucije javnog zdravlja trebalo da razmotre aktuelne naučne dokaze koji se odnose na e-cigarete i duvanske proizvode koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan".

Istraživanje je Povaddo institut sproveo u 14 zemalja.

Iako su u kompaniji "Filip Moris" saglasni da je potpuni prestanak pušenja najbolje rešenje, realnost je da postoje milioni odraslih pušača koji bi, u nedostatku bolje alternative, nastavili da puše.

Nauka i tehnologija dugi niz godina su radile na razvoju boljih alternativa, kojima odrasli muškarci i žene treba da imaju pristup, a zarad unapređenja opšteg javnog zdravlja, ukazuju u toj kompaniji.

- Bezdimne alternative cigaretama su realističan pristup rešavanju problema pušenja - rekao je generalni direktor operacija kompanije "Filip Moris" Jacek Olzak.

On je dodao da u vreme kada poverenje u institucije širom sveta opada, nauka i činjenice bi trebalo da budu osnov za donošenje odluka.

- Za 'Filip Moris' od ključnog je značaja transparentnost u deljenju nauke koja stoji iza ove vrste proizvoda, čineći je otvorenom za sve od donosioca odluka, preko naučnika, akademskih institucija, do opšte javnosti - kazao je Olzak.

"Unsmoke Your Mind" nastavak globalne incijative za budućnost bez duvanskog dima "Unsmoke Your World" koju je "Filip Moris" pokrenuo u 2019. godini.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još