NOVI TIPOVI LEPOTE: Promovisane barbike sa vitiligom i bez kose

Kompanija "Matel", tvorac jedne od najomiljenijih igračaka na svetu - Barbi lutke - nastavlja sa promocijom prihvatanja različitosti i drugačijih vidova lepote.

Kolekcija barbi lutaka "Fashionistas" dobila je nove članove. Jedna od novopridošlih lutaka će imati vitiligo, a druga će biti bez kose.

Vitiligo je, inače, hronično oboljenje usled koga dolazi do gubitka pigmenta, a manifestuje se pojavom belih mrlja depigmentizovane kože po raznim delovima tela. Predstavnici kompanije "Matel" tvrde da je njihova prošlogodišnja objava novog modela barbike s vitiligom bila najpopularnija na Instagramu.

- Ako neka devojčica iskusi gubitak kose iz bilo kog razloga, sada će moći da pronađe lutku koja liči na nju - objašnjavaju svoju nameru predstavnici "Matela".

Prethodne godine kolekcija "Fashionistas" je bila obogaćena i barbikom sa protetskom nogom, kao i lutkom u invalidskim kolicima. U dizajniranju barbike sa protezom učestvovao je i dvanaestogodišnji Džordan Rivs, aktivista u borbi za prava osoba sa invaliditetom koji je rođen bez leve podlaktice.

I ostali članovi kolekcije "Fashionistas" koja je promovisana 2015. godine odlikuje se neobičnim izgledom. Pojedine lutke imaju frizuru u obliku dredova i sa mnogo realističnijim oblikom tela - manjim obimom grudi, manje definisanim strukom i punijim rukama.

Kompanija "Matel" je i pre ove kolekcije odlučila da započne misiju i prikaže barbi u različitom svetlu, tako da su se pojavile lutke s drugačijim nijansama boje kože, očiju, frizurama i načinom odevanja. Promovisana je i kolekcija sa rodno neutralnim barbi lutkama.

Prva barbi lutka sa hidžabom našla se u prodaji 2017. godine, a lutka u invalidskim kolicima je bila najprodavanija u Velikoj Britaniji 2019. godine, kako navodi CNN.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još