Dinkić nije ispunio obećanje

Do kraja godine, u Valjevu će se proizvesti preko 500 hiljada frižidera i zamrzivača, čime će biti premašen plan

U slovenačkoj centrali „Gorenja“ u Velenju su veoma zadovoljni poslovanjem fabrike u Valjevu, koja posle godinu dana rada zapošljava 619 radnika. Za godinu dana broj zaposlenih se udvostručio. Mreža lokalnih dobavljača čini trećinu ukupnih kooperanata, a tendencija je da uskoro to bude polovina. Do kraja godine, u Valjevu će se proizvesti preko 500 hiljada frižidera i zamrzivača, čime će biti premašen plan. Rashladni uređaji iz Valjeva, pod robnom markom „Gorenje“ prodaju se po celom svetu. Izražavajući zadovoljstvo ostvarenim rezultatima valjevske fabrike Franjo Bobinac, predsednik Uprave „Gorenja“ je najavio skoro, otvaranje fabrike bojlera u Staroj Pazovi, i izgradnju poslovnog centra u Beogradu, ali i planove za dalja ulaganja u Valjevo.

Mi želimo da u Valjevu kupimo zemlju, čime bi stvorili uslove za proširenje proizvodnje. Konačna odluka da li ćemo fabriku veš mašina graditi u Valjevu, Rusiji ili Ukrajini zavisiće i od drugih faktora. U svakom slučaju mi ćemo i narednih godina biti prisutni kao investitori u Srbiji − rekao je Bobinac. Novinari su Bobinca pitali da li je ispunjeno obećanje ministra Dinkića o stimulaciji investitora za nova zapošljavanja dato na svečanom otvaranju valjevske fabrike.

Još uvek nismo dobili najavljenu i obećanu stimulaciju od 4.000 evra po novozaposlenom. Procedura je u toku i verujem da će se to rešiti narednih dana − diplomatski je odgovorio prvi čovek „Gorenja”. Predstavnici „Gorenja” su istakli uspešnu saradnju sa gradom kroz sponzorisanje Valjevskog šahovskog kluba i četiri studenta Beogradskog univerziteta. U nezvaničnom razgovoru je rečeno da je prosečna neto plata u valjevskoj fabrici oko 300 evra, odnosno 31.000 dinara bruto. U ovoj godini valjevsko „Gorenje”, piše u saopštenju za javnost, ima 620 miliona evra konsolidovanih prihoda od prodaje, dok je ceo sistem ostvario milijaradu i 111 miliona evra. Godišnja proizvodnja Kompanije je 3,7 miliona velikih kućnih aparata od čega je 75 odsto izvoz u 70 zemalja. „Gorenje” u svom sastavu ima, pored matične kompanije, 63 firme, od kojih je 46 van Slovenije i zapošljava 10.556 ljudi.(„Pregled“)

Pogledajte još