fbpx

ICOM Srbija izdao zvanično saopštenje povodom imenovanja vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja - ICOM Srbija apelovao je danas na nadležne da povuku rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) i primene međunarodne standarde i nacionalnu regulativu u cilju uspostavljanja profesionalnog rukovođenja tom ustanovom.

Navodeći da je pažljivo pratio događaje u vezi sa konkursom za direktora i imenovanjem v.d. direktora MSUB-a, NK ICOM Srbija izrazio je zabrinutost zbog netransparentnog donošenja odluka i proceduralnih propusta, čime se obesmišljava institucija - u ovom slučaju regularno sprovedenog javnog konkursa. Kako je navedeno u saopštenju, to ne služi svrsi profesionalnog unapređenja MSUB-a, čiji značaj umnogome prelazi granice Srbije, kao ni muzejske profesije kao odgovorne javne delatnosti, niti institucije muzeja kao nosioca kolektivnog pamćenja zemlje.

Saopštenje prenosimo u celosti:

- NK ICOM Srbija uzima pritom u obzir javno iskazanu argumentaciju stručne javnosti Srbije, svog članstva koje broji više od 450 profesionalaca u oblasti muzejske delatnosti, izjavu stručnog tima MSUB-a kao institucionalnog člana NK ICOM Srbija, te Međunarodni etički kodeks (posebno Princip 1.12 o imenovanju upravnih tela i profesionalnoj kompetentnosti) UNESCO Preporuke o zaštiti i promociji muzeja i značaju njihove uloge u društvu (2015), kao i ICOM-ovu aktuelnu Izjavu o nezavisnosti muzejskog poslovanja (Pariz, maj 2018. godine i Pariz, januar 2020. godine) u kojoj se naglašava da sve odluke osnivača “moraju biti zasnovane isključivo na profesionalnoj praksi koja promoviše interes muzejske ustanove, njenu misiju i publiku, a ne na političkom ili finansijskom interesu”.

Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja - ICOM Srbija, reprezentativno udruženje u kulturi za oblast pokretnog kulturnog nasleđa, pažljivo je pratio događaje u vezi sa konkursom za direktora i imenovanjem vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

NK ICOM Srbija uzima u obzir javno iskazanu argumentaciju stručne javnosti Srbije, našeg članstva koje broji preko 450 profesionalaca iz oblasti muzejske delatnosti, izjavu stručnog tima Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (od 4. februara 2020. godine) kao institucionalnog člana NK ICOM Srbija, Međunarodni etički kodeks (posebno Princip 1.12 o imenovanju upravnih tela i profesionalnoj kompetentnosti), UNESCO Preporuke o zaštiti i promociji muzeja i značaju njihove uloge u društvu (2015. godine), kao i ICOM-ove aktuelne Izjave o Nezavisnosti muzejskog poslovanja (Pariz, maj 2018. godine i Pariz, januar 2020. godine) u kojoj se naglašava da sve odluke osnivača "moraju biti zasnovane isključivo na profesionalnoj praksi koja promoviše interes muzejske ustanove, njenu misiju i publiku, a ne na političkom ili finansijskom interesu".

NK ICOM Srbija stoga izražava posebnu zabrinutost zbog netransparentnog donošenja odluka i učinjenih proceduralnih propusta čime se obesmišljava institucija, u ovom slučaju regularno sprovedenog, javnog konkursa što ne služi svrsi profesionalnog unapređenja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu čiji značaj umnogome prelazi granice Srbije, muzejske profesije kao odgovorne javne delatnosti, niti institucije muzeja kao nosioca kolektivnog pamćenja zemlje.

Oslanjajući se na prethodno navedene principe, NK ICOM Srbija apeluje na nadležne donosioce odluka da povuku rešenje koje direktno ugrožava integritet Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i njegov rad, i primeni međunarodne standarde i nacionalnu regulativu u cilju uspostavljanja profesionalnog rukovođenja Muzejom savremene umetnosti u Beogradu.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Saša Reljić/MSUB.org

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.