U MSU otvorena izložba "Na putu oko sveta - umetnost iz Nemačke"

U Muzeju Savremene umetnosti otvorena je izložba "Na putu oko sveta - umetnost iz Nemačke" na kojoj su prikazana dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi.

Na izložbi se mogu pratiti različiti fenomeni koji su nastajali u nemačkoj umetnosti od druge polovine 20. veka, sve do danas. Na izložbi se nalazi više od 300 dela više od 100 umetnika.

- Umetnost i kultura su uvek povezivale Nemačku i Srbiju, čak i u teškim vremenima, od otvaranja Gete instituta mi smo svesni da ova država ne pripada Istoku već Zapadu. Ovo je 29. izložba nemačke umetnosti koju otvaramo u Beogradu. Do sada su izlagali razni umetnici... Ovo je ne samo 29. izložba u Srbiji, već i prva koju otvaramo u obnovljenom MSU - rekao je ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib na otvaranju.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je reč o izuzetnom umetničkom događaju i prvoj izložbi stranih umetnika u novootvorenom Muzeju savremene umetnosti.

Šib je podsetio da je prva izložba nemačke umetnosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu održana 1967. godine.

Prema njegovim rečima, izloženi radovi su pažljivo odabrani i prate tokove razvoja umetnosti u Nemačkoj, ali i značajne društvene i političke događaje.

Direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada je rekao da je izložba organizovana u saradnji sa Gete institutom.

Izvor: FoNet
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još