OBOŽAVALE SU GA HOLIVUDSKE LEPOTICE: Zašto crveni karmin zauzima počasno mesto među proizvodima za ulepšavanje?

Od svih proizvoda za ulepšavanje lica, jedan zaslužuje počasno mesto. Reč je o crvenom ružu. Još u doba starog Egipta i žene i muškarci nosili su karmin kao simbol društvenog statusa. Gotovo svakodnevno su, uz pomoć mokrih drvenih štapića, nanosili na usne crnu, plavo-crnu, narandžastu ili crvenu boju. Pripadnici jačeg pola su i u doba renesanse, na dvoru Luja XVI, mazali usne kako bi bile uočljive ispod brade i brkova. U drevnoj Grčkoj događalo se suprotno - pripadnici više klase prestali su da nose ruževe jer su oni korišćeni za identifikaciju prostitutki.

Naime, zakonom je bilo određeno da "kraljice noći" ne smeju da izađu bledih usana. U Engleskoj, sredinom prošlog milenijuma, smatralo se da ruž ima magične moći. U to je verovala i kraljica Elizabeta koja je, kada se razbolela, obilato koristila šminku. Govorilo se da je u trenutku smrti na usnama imala naslage ruža deblje od jednog centimetra! Tokom Drugog svetskog rata njen zemljak Vinston Čerčil je napravio izuzetak upravo u korist karmina. Iako je u Velikoj Britaniji tada bila zabranjena proizvodnja kozmetike, to nije važilo za karmin, jer je Čerčil smatrao da on "podiže moral stanovništva". Tako se kasnije u ekonomiji pojavio izraz "efekat ruža" - u teškim vremenima žene ne troše na skupe stvari, ali rado kupuju kozmetiku. Eto objašnjenja zašto se crveni karmin najviše prodaje tokom oblačnih dana.

Obožavala ga je i Merilin Monro. Premazivala ga je pet puta kako bi izgledala što seksepilnije, a druga filmska legenda, Elizabet Tejlor, insistirala je na tome da jedino ona na snimanju nosi crveni karmin. Znala je da on privlači pažnju, a nije želela ni sa kim da se takmiči.

Jedna studija obavljena na Univerzitetu Mančester pokazala je da muškarci najduže gledaju žene sa crvenim karminom. U dame sa usnama boje krvi "bulje" 7.3 sekunde, u ulepšane pink karminom 6.7 sekundi, a u one bez ruža u proseku 2.2 sekunde. I eksperiment obavljen u restoranu u Francuskoj je to potvrdio. Konobarice su usne namazale pink, smeđom i crvenom bojom, a triput veći bakšiš dobile su devojke, pretpostavljate, vatrenih usana.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još