OHRABRENJE ZA 400.000 PAROVA BEZ POTOMSTVA: Država plaća više od tri pokušaja vantelesne oplodnje

Odmah posle najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi država parovima koji se bore da dobiju potomstvo mogla da omogući neograničen broj postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO), i da to može da se finansira, u Ministarstvu zdravlja, potvrdili su "Novostima", počelo je razmatranje svih mogućnosti kako bi Vučićeva ideja, što brže i što jednostavnije mogla da se realizuje. Preispituju se kapaciteti šest državnih klinika, i novom, u četvrtak otvorenom centru u Subotici, a razmatra se i mogućnost da se privatnicima, mimo ponude RFZO za 4.300 postupaka, koja je zatvorena 31. januara, ponude dodatni ugovori za još veći broj postupaka u ovoj godini.

Zasad još niko ne može da precizira kada bi broj vantelesnih oplodnji, sa sadašnja tri koje pokriva zdravstveno osiguranje, mogao da se poveća. Ali, već sama najava da bi to moglo da se dogodi ide u prilog očekivanjima kako parova koji se bore za potomstvo, kojih prema procenama ima oko 400.000, tako i ginekologa koji su se zalagali da se omogući više pokušaja BMPO.

- Ako znamo da je uspešnost vantelesne oplodnje oko 30 odsto, onda možete da izračunate da na kraju, posle tri procedure, veliki broj parova ne dobije dete. Nadamo se da će biti povećan. Da bi se uvela ova novina biće potrebno da se u Skupštini promeni Ustav broj postupaka o trošku RFZO - rekla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Prošle godine, o trošku osiguranja, urađeno je 4.000 BMPO, rečeno je u četvrtak "Novostima" u RFZO. U evropskim zemljama, u proseku, radi se 1.058 procedura BMPO godišnje na milion stanovnika. Za Srbiju takav podatak ne postoji, jer niko ne broji parove koji na vantelesnu idu o svom trošku, u zemlji ili inostranstvu.

Doktorka Vesna Kopitović, iz Ginekološke bolnice "Ferona" u Novom Sadu, smatra da bi trebalo omogućiti šest besplatnih postupaka i šest vraćanja odmrznutih embriona, što bi povećalo stopu uspeha i vraćanje jednog embriona. Naime, sada, mogu da se vrate dva ili tri embriona, zbog čega je visok procenat višestrukih trudnoća, što povećava rizik da se trudnoća ne iznese do kraja. U Ministarstvu zdravlja kažu da potencijala za više VTO svakako ima. Kao dobar primer ističu centar u Valjevu, u kome je za sedam godina rada, iz BMPO postupaka rođeno 412 beba, iako imaju samo jednog doktora supspecijalistu, dva embriologa i četiri sestre.

Parovima u borbi sa sterilitetom pomažu i lokalne samouprave. Grad Beograd, na primer, od prošle godine finansira četvrti pokušaj ženama do 45. godine, kao i pokrajinske vlasti u Vojvodini.

POTPOMOGNUTA OPLODNJA I U SUBOTICI

U Opštoj bolnici u Subotici juče je otvoren Centar za VTO na 375 kvadrata, u čiju je izgradnju u opremanje uloženo 300.000 evra, iz sredstava Pokrajinske vlade, Grada Subotice, Vlade Mađarske i Internacionalnog kluba žena. Direkor bolnice dr Slobodan Puškar rekao je da se očekuje od 40 do 50 parova godišnje u ovom centru, ali da će se taj broj u budućnosti povećavati. Upravnik službe za ginekologiju i akušerstvo prim. dr Aleksandar Radulović rekao je da je otvaranje ovog centra slika kako efikasno funkcioniše država na svim nivoima, jer je prepoznala ovaj problem i u skladu sa pronatalitetnom politikom završila ovaj centar.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još