PROJEKAT VREDAN 30 MILIONA EVRA: Sistem podvodnih vrata koji će zaštititi Veneciju od poplava

U novembru prošle godine Venecija se po ko zna koji put našla pod vodom. Štaviše, plima je tada dostigla neviđeni nivo. Gledajući posledice globalnog zagrevanja, stanovnici se osećaju bespomoćno, strahujući da će njihov grad jednog dana oteti more.

Čekajući projekt zaštitnih nasipa, u pomoć Veneciji uskače projekat "Moze" – ideja stara četiri decenije koja je počela da se realizuje 2003. godine. Postavlja se 78 podvodnih vrata koja će se otvarati i zatvarati prema potrebi i tako korigovati plimu i visoke talase.

Vrata se postavljaju 12 metara ispod nivoa mora u ogromnim podvodnim galerijama. Proizvode se u obližnjem brodogradilištu, dimenzija 20 puta 20 metara, težine najmanje 160 tona. Radnici rade na poslednjim električnim priključcima. Počeli su i prvi testovi čiji je zadatak procena brzine reagovanja.

Sistem će delimično postati operativan u maju, a u potpunosti iduće godine.

Posebnu stavku čini zaštita Trga Svetog Marka od porasta vodostaja do 110 centimetara. Koristi pumpe za odvođenje kišnice i podzemnih voda, mini barijere postavljene na najizloženijim uglovima Trga i stubove. Koštaće oko 30 miliona evra.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još