Van Gogh MTV pobednik

Zahvaljujući vama svet je naš, a Srbija je svet", poručio je publici Zvonimir Đukić-Đule, pevač i frontmen beogradske grupe "Van Gogh" tokom dodele MTV nagrade u Minhenu. Rame uz rame sa svetskim zvezdama naši predstavnici ,drugu godinu zaredom, osvajaju nagradu za najboljeg regionalnog izvođača. Prošle godine "Best Adriatic Act" za Aleksandru Kovač, ove godine za "Van Gogh". Odličan povod za razgovor sa Zvonimirom Đukićem odmah po povratku iz Minhena.

* Raduju se svi oni koji vole "Van Gogh" i svi koji su glasali, ali najviše se raduju članovi benda! Čestitamo!

- Hvala! Najviše se radujemo zbog fanova i kompletne ekipe koja prati "Van Gogh" 20 godina, ovo je njihova nagrada podjednako kao i naša. Ovo je nagrada Srbiji i našoj zemlji, uspesi su ti koji će vratiti pravu sliku svetu o našoj zemlji. Vama se zahvaljujem na podršci, kao i uvek! Hvala vam!

* Da li ste očekivali ovu nagradu ili ste se samo nadali?

- Nismo ni očekivali, ni nadali se. Činjenica je da smo postigli dosta toga u proteklih 20 godina. Sudeći po rečima fanova, po onome što oni komentarišu na "My Space" i putem mejlova, idemo uzlaznom linijom. Znači, od nas se očekuje puno i u budućnosti i mi ćemo to podeliti sa fanovima i svim poklonicima naše muzike. Prošle godine je draga Aleksandra dobila tu nagradu, i nju pozdravljam ovom prilikom, jer je u momentu kad smo dobili nagradu ona imala koncert u Novom Sadu i tu radost je, pored nas, podelila i s publikom. Hvala joj, to je divno... Nismo se nadali, bili smo tamo svi na okupu i proveli smo zajedno divan dan i celu noć, i sa drugim nominovanim bendovima iz regije, i sa "Sidartom", "Hladnim pivom"... i bilo je zaista fantastično.

* Kolika je odgovornost dobiti jednu takvu nagradu?

- Mi smo uvek imali odgovornost. Da ne zazvuči patetično niti pretenciozno, ne želim da bilo ko pomisli da mislim i da želim da zvučim tako, uvek smo imali drugačiji nivo odgovornosti tokom godina i taj tonus nikada nije opao. Naravno da nam ta nagrada dodaje odgovornost, ali nećemo izneveriti fanove.

* A da li ovo znači da će se nešto u vašim životima sada promeniti, hoćete li proširiti "oblast delovanja", više raditi... šta ste planirali za dalje?

- Ono što u šali kažemo, najbitnije je da posle ovoga nećemo menjati brojeve telefona (smeh)! Novi album je već spreman, eto, imam to zadovoljstvo da to podelim sa vama. Trenutno je i dalje aktuelna promocija albuma "Kolo“, a tu je i prvi zvanični DVD, u izdanju PGP-a, sa koncerta u "Beogradskoj areni" koji se ovih dana pojavljuje u prodaji. On oslikava kompletnu atmosferu koju "Van Gogh" ima na ovoj turneji. Koliko god su i druge turneje bile božanstvene i posebne, ova je negde drugačija... Ne zato što je aktuelna, već zato što zaista ima neku posebnost.

* Imali ste mnogo koncerata i navikli ste na publiku i dobru atmosferu, ali kakav je osećaj pred onakvom publikom, na onakvom događaju kakav ste doživeli? Kako izgleda predstavljati i ceo svoj rad i svoju zemlju?

- Prvenstveno predstavljati svoju zemlju! Siguran sam da smo bili dostojanstveni predstavnici, ponosni kao i uvek. Kad to radite sa takvim ubeđenjem i kad tako osećate, nije vam teško da se pojavite bilo gde. Potpuno je normalno na jednoj takvoj "mašinerija" manifestaciji, koja je fantastično organizovana, proći pored pevača grupe "Depeche Mode" ili Dejva (Dave Grohl) iz "Foo Fighters", Drogbe ili Bekera... i da to bude potpuno normalan kontakt, jer su to uspešni i veliki ljudi i potpuno jednostavni.

* Hvala puno za vreme odvojeno za nas, zaista nam je drago što ste osvojili MTV nagradu, i što smo i mi imali bar malo udela u tome!

- Hvala i vama, imali ste dosta udela u tome, i vi i ostali mediji koji su nas podržali. Ponavljam, ovo je nagrada posvećena Srbiji, i našim fanovima i kompletnoj ekipi "Van Gogha" koja nas sledi. Mi smo na četvrtom mestu, nas trojica! Da ne bude lažne skromnosti, zaista je tako... To je onaj naš slogan - "Ako stanemo, gubimo sve!"... Na svu sreću, nismo stali, a dobili smo.

Pogledajte još