"Vojvodina u 2020": Pogledajte panel "Health in 2020: Zdravstvo Vojvodine - projekti, izazovi i vizije" (video)

Konferencija “Vojvodina u 2020” održana je 4. februara u Velikoj sali Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Konferencija je postala prepoznatljiva kao događaj koji otvara pitanja od značaja za razvoj Vojvodine u narednoj godini, o čemu kroz panele govore čelni ljudi Vlade Vojvodine, ambasadori, ekonomisti i vodeći privrednici iz Vojvodine.

Prijatelji konferencije su: Carlsberg Srbija, Novosadski sajam i AMS osiguranje.

Na petom panelu pod nazivom "Health in 2020: Zdravstvo Vojvodine - projekti, izazovi i vizije", učestvovali su predstavnici Pokrajinske vlade, zdravstvenih institucija i privatnih klinika, odnosno: Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo; dr Steva Panić, direktor Doma zdravlja Odžaci; doc dr Jelena Antić, direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine. Panel je moderirala novinarka Ljubica Petrović. 

Prof. Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, govorio je na konferenciji o korona virusu koji se širi svuda po svetu: - Struka kaže da moramo pripremiti teren za eventualni dolazak virusa.

Pričao je o projektima i ulaganjima u opremu i infrastrukturu.
- Moramo sistem uvek držati u budnom stanju – to je jedan od izazova sa kojima moramo da se suočimo. Problem je što su nam lekari u starijoj životnoj dobi, što ovi mlađi što treba da naslede starije žele da se bave uskim delovima medicine. Demografska situacija nam ne ide na ruku, mali domovi zdravlja najviše osećaju problem - objasnio je Gojković i rekao da oni koji odlaze kažu da žele drugačiji način života, drgačije uslove rada i edukaciju.

Dr Edita Stokić, po pitanju korona virusa, objasnila je da Centar Vojvodine ima adekvatan prostor i stručno osoblje, za slučaj da se oboleli od korona virusa pojave. O pitanju odlaska stručnog kadra, ona je objasnila da su pokušali da saniraju problem smo unutrašnjom internom edukacijom kadrova određenih profila u određenim jedinicama pod mentorstvom.

O čemu se još tokom panela diskutovalo poslušajte na video snimku u nastavku:

Pogledajte još