ODRŽAN POSLOVNI FORUM SRBIJA-GRČKA: Može li se očekivati novi veliki talas grčkih investicija?

Poslovni forum Srbija - Grčka održan je danas u Beogradu uz poruku da postoji veliki potencijal za povećanje trgovinske razmene koji treba iskoristiti i očekivanje da će ekonomski oporavak Grčke dovesti do novog velikog talasa investicija u Srbiji.

Trgovinska razmena sa Grčkom je na relativno niskom nivou i, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je iznosila 475 miliona evra.

Struktura robne razmene je raznolika, a Srbija sve više počinje u Grčku da izvozi IT usluge, sektor koji je u poslednje tri godine postao dominantan u srpskoj ekonomiji.

Grčki investitori su potencijalno zainteresovani za sektore hrane i pića, infrastrukture, energetike, zaštite životne sredine i transporta, a među vodećim proizvodima koje Srbija uvozi iz Grčke su gorivo za mlazne motore, pomorandže, cevi od rafinisanog bakra i polietilen.

Srbija u Grčku najviše izvozi sladoled, hartiju i karton, gume, mineralna i hemijska đubriva, sojino ulje, običnu i gaziranu vodu.

Kako su rekli učesnici skupa, Grčka je jedan od najvećih investitora u Srbiji i od oktobra 2000. godine grčke kompanije su investirale u Srbiji oko 2,2 milijarde evra.

Ekonomska saradnja Srbije i Grčke je do svetske finansijske krize 2008. godine bila izuzetno dobra, ali je nakon toga usledio jak pad, budući da su iz Srbije otišle velike grčke investicije, kažu učesnici i ističu izvanredne političke odnose i tradicionalne prijateljske veze dve zemlje i dva naroda.

- Nadamo se da ćemo sa ekonomskim oporavkom Grčke koji je u toku i očekivane cifre rasta grčke ekonomije za ovu godinu su vrlo dobre, ponovo imati veliki talas grčkih investicija u našu ekonomiju - rekao je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović.

Podsetio je da u Atini u decembru prošle godine prilikom zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisan sporazum o strateškoj saradnji sa Grčkom.

Na Poslovnom forumu učestvovalo je više od 80 srpskih preduzeća iz različitih delatnosti, među kojima su IT kompanije, kompanije iz industrije građevinskog materijala, transporta, logistike...

- Čini mi se da će ovo biti dobra prilika za poslovne susrete, jer srpsko-grčkim ekonomskim odnosima treba mali podsticaj - rekao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

Smatra da grčke i srpske kompanije imaju šta da ponude za saradnju i navodi da Grčka i Srbija praktično dele zajedničku rutu i koridor ka centralnoj i severnoj Evropi.

- Tuda se kreće puno robe i postoji zajednički interes ne samo za plasman te robe nego i mogućnost zajedničkih investicija - kaže Vesović.

Grigoris Dimitrijadis iz Ministarstva spoljnih poslova Grčke kaže da treba dalje jačati odnose Srbije i Grčke.

- Mi smo ovde da razvijamo biznis u Srbiji. Grčka je već uložila više od 2,5 milijarde evra investicija u Srbiji, a u grčkim kompanijama u Srbiji je zaposleno 22.000 ljudi. Želimo da razvijamo poslovanje u Srbiji - rekao je Dimtrijadis koji vidi prostor za saradnju u mnogim oblastima, uključujući i digitalne tehnologije.

Državna sekretarka u Ministartsvu trgovine, turizma i telekomuniakcija Tatjana Matić najavila je da bi uskoro trebalo da budu potpisana dva izuzetno značajna memoranduma o saradnji sa Grčkom koja će biti veoma podsticajna za dalje produbljivanje i jačanje ekonomskih veza u okviru regionalnih i globalnih digitalnih kretanja.

Jedna od njih je, kaže, memorandum o smanjenju roming tarifa za koji navodi da će doprineti unapređenju komunikacije između administracija dve zemlje, a time i sveukupne ekonomske saradnje.

- Osim smanjivanja roming tarifa, ovaj memorandum otvara mogućnosti za razmenu iskustava u okviru razvoja širokopojasne infrastrukture, kao i za zajedničku realizaciju brojnih projekata u oblasti servisa koji koriste 5G tehnologiju - rekla je Matić.

Drugi memorandum čije se potpisivanje očekuje je, kaže, memorandum u oblasti telekomunikacija i poštanskih usluga.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još