TRI FAZE LJUBAVI: Kada je vreme za velike odluke?

Ljubav i romantične priče o njoj prate nas od bajki i školske lektire pa do filmova i televizije. Priče se često završavaju slikom srećnih partnera koji su konačno zajedno i čeka ih sreća do kraja života. U stvarnom životu, međutim, baš tada prava priča počinje.

Svaka ljubav prolazi kroz više faza i, koliko god da bismo želeli da sve teče lako, obično treba dosta zalaganja da se oba partnera osećaju srećno i zadovoljno u vezi, piše Lepa & Srećna.

Psiholozi često govore o tri ključne faze u kojima partneri prolaze kroz potpuno različita emocionalna stanja. Evo koja su:

1. ROMANTIČNA LJUBAV

U ovoj fazi idealizujemo potencijalnog partnera. Ispunjava nas veliko uzbuđenje, radujemo se novoj ljubavi, mislimo o partneru danju i noću. Spremni smo da zamislimo sve najlepše, želimo da provodimo zajedno svaki trenutak i presrećni smo što smo doživeli takav susret.

I, kao što obično kažemo, "suviše dobro da bi bilo istinito", to obično i jeste slučaj.

Nije to zato što smo se prevarili ili zato što nas neko obmanjuje.

Prosto, u ovoj fazi romanse mozak nije u stanju da percipira sve one "znake za uzbunu" odnosno mane potencijalnog partnera. Mozak uživa u osećanju ljubavi i vrlo mu je lako da se "zaljubi" u to osećanje zaljubljenosti.

2. REALISTIČNA LJUBAV

Neko će reći "nije nam više tako zabavno kao što je bilo ranije". Neko će reći "nailazimo na teškoće".

Ovo je, prosto, druga faza ljubavi u kojoj se mnogi parovi nađu zatečeni jer idealizacija nestaje i konačno vidimo ko naš partner zapravo jeste.

Sad se vide sve mane i obično u ovoj fazi par raskine ili se definitivno odluči da ostane zajedno.

Koliko ova faza traje? To je relativno. Neki se odmah odluče za raskid, dok drugi izdrže i po nekoliko godina.

Ako ste od onih koji čeznu za romantičnom ljubavlju i verujete samo u nju, osećaćete se iznevereni. Počeće optužbe, povređivanje, očaj. Ako ikako možete, javite se savetniku za parove.

3. ZRELA LJUBAV

U ovoj fazi, osetićete se oboje sigurno. To je upravo ono što ste želeli, ali je neophodno proći kroz prve dve faze, nema prečica.

Sada se poznajete dubinski, znate šta želite, šta vas boli, gde su vam slabe tačke ali i prihvatate jedno drugo sa svim tim.

Da li su moguće greške? Naravno, kao i u prethodne dve faze. Ali nema razloga za brigu, svi ljudi prave greške i samo ako uspemo da kroz njih izgradimo čvršću vezu, uživaćemo u sigurnoj i strasnoj ljubavi.

Izvor: Prva.rs/Lepa&Srećna
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još