POSEBAN STATUS U BELGIJI: Za pomfrit ne važe korona-restrikcije

Belgijanci tvrde da je pomfrit njihovo nacionalno jelo, Englezi ga zovu "francuski frit", iako i mnoge druge nacije pržene krompiriće tretiraju kao sastavni deo svoje kuhinje. U svakom slučaju, kada je reč o merama protiv koronavirusa, pomfrit izgleda ima – poseban status.

Prženi krompirići su za sada ipak najviše belgijski, jer je vlada te države u jeku zabrana zbog koronavirusa, dozvolila uličnim prodavcima pomfrita da nastave da rade, dok su svi kafići i restorani primorani da privremeno zatvore svoje lokale.

Belgijska vlada je uvela tronedeljno zatvaranje škola, barova, restorana, vežbaonica, odlaganje svih sportskih i kulturnih aktivnosti i skraćeno radno vreme za trgovce, kako bi ograničila širenje koronavirusa.

Prodavci prženih krompirića ne podležu ovim restrikcijama i mogu slobodno da prodaju pomfrit, pod uslovom da se jede na nekom drugom mestu.

Procenjuje se da u Belgiji ima oko 5.000 uličnih prodavaca pomfrita, što je 10 puta više po glavi stanovnika nego "Mekdonalds" restorana u Americi.

Belgija nastoji da zaštiti pržene krompiriće kao belgijsko nacionalno jelo i traži da se i pomrfit, kao i tradicionalno belgijsko pivo, prizna kao globalno kulturno nasleđe.

Belgijanci tvrde da su oni izmislili pomfrit, ali da su ga američki vojnici, stacionirani posle Prvog svetskog rata u frankofonskom delu Belgije nazvali "francuski frit".

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još