MALI SIGNALI: Kako da pogodite nečiji horoskopski znak?

Govor tela često je nesvestan, ali vrlo moćan način komunikacije. Pažljivi posmatrači ispravno će protumačiti govor tela i njegove poruke te u njima prepoznati dominantni astrološki znak. Ponekad nas govor tela razotkriva više nego što bismo želeli. Kad ga osvestimo, lakše ćemo istaći svoje pozitivne strane i bolje prepoznati osećaje i namere naših bližnjih.

"Šta mislite, koji sam znak?", pita me žena koju tek što sam upoznala na opuštenom druženju kod prijatelja. Ne volim da prihvatam igru pogađanja jer astrologija je ozbiljna disciplina koja se time ne bavi. Međutim, ako ste pažljiv promatrač i znate šta treba da tražite, ponekad su dominantne energije horoskopa toliko snažne i očite da svojim "pogađanjem" mogu zadiviti društvo i astrologiju prikazati još intrigantnijom. Često su na površini jasnije izražene energije podznaka, potom Sunca ili Meseca.

Ovog puta prihvatam igru. Svaka osoba koja tako direktno postavlja pitanje, zapravo stavlja sebe u centar pažnje. Žena spontano oseća da je važna i posebna pa bi astrolog morao pogoditi koji je ona znak! To je prvi znak da je reč o otvorenoj osobi, usmerenoj na sebe, što je osobina vatre. Tražim druge znakove vatre. Prsten koji nosi na palcu, Marsovom prstu, a Mars je sila dokazivanja, hrabrost, vladar vatrenog znaka Ovna.

Kosa joj je pomalo razbarušena, nije neuredna, ali je neposlušna. Na osobama vatrene energije sve pršti od nemira i energije, sve je u pokretu, pa čak i kosa. Žena me gleda izravnim pogledom, pomalo nestrpljivo i čini mi se izazovno.

"Vi imate naglašenu vatru. Vaše Sunce ili vaš podznak verovatno su u znaku Ovna." I sama napeto iščekujem rezultat ove igre jer i moj ego je ovde u pitanju! "Da, da, pogodili ste, ja sam Ovan!", oduševljena je žena koja potom potpuno okupira moj prostor, približivši mi se jako, jako blizu i želi da joj pričam - o njoj!

Bik ili Rak bi to drugačije pitali...

Osoba zemljane ili vodene energije isto bi to pitanje postavila ovako: "Možete li stvarno da pogodite ko je koji znak?" U tom pitanju nema - ja. U tom pitanju postoji lagana sumnja, ali i znatiželja. I zaobilazni način kako skrenuti pažnju na sebe, ali se istovremeno na suptilan način prikriti i štititi.

Čak 55 posto naše komunikacije odvija se neverbalnim načinom. Govor tela, način na koji govorimo, odabir reči, boje koje volimo, nakit, naša ukupna pojavnost pa i neke izraženije telesne karakteristike odražavaju energije znakova koji su dominantni u našem horoskopu. Neverbalnom komunikacijom izražavamo se snažnije nego što mislimo i otkrivamo o sebi verovatno više nego što bismo želeli.

Podeliću s vama nekoliko tipičnih primera. To su moji mali trikovi koji su, ako zatreba, vrlo delotvorni.

Osoba koja se odeva u jarke boje, žuto, zeleno, crveno, s puno nakita, sigurno ima naglašene vatrene znakove u horoskopu.

Osoba koja snažno gestikulira rukama, sigurno ima izraženu vazdušnu energiju. Kad vidite nekoga ko prstima uvija pramen kose, verovatno je reč o Blizancu.

Muškarac koji nosi upečatljiv prsten (burma se tu ne računa) gotovo sigurno je Lav! Muškarci koji vole da nose velike, upadljive i skupe satove takođe su Lavovi ili Strelci. Upečatljiv prsten na srednjem prstu odražava energiju Jarca. Ponekad ćete uočiti osobu koja nosi prsten na palcu, poput žene iz moje priče, što nije uobičajeno. To je Marsov prst i energija Ovna, a Blizanci će često staviti prsten na mali prst!

Škorpija će vas prodorno gledati kao da želi proniknuti u sve vaše tajne, a Ribe će stidljivo obarati pogled.

Kakav govor tela je privlačan?

Prvi utisak uvek je važan, odmah će pokazati koristimo li otvoreni ili zatvoreni način govora tela. Otvoreni način podrazumeva telo koje je spontano, uspravno, otvorenih dlanova, direktnog pogleda, glasnog smeha.

Zatvoreni način komunikacije karakteriše telo koje kao da se skriva podizanjem ramena, spuštanjem glave, tamnim bojama, širokom odećom, ponekad prekomernom težinom, prekrštenim rukama i nogama, tihim glasom. Vatreni i vazdušni astrološki znakovi govorom tela pokazuju otvorenost, a zemljani i vodeni znakovi češće pokazuju zatvorenost.

Iz ruku prekrštenih na grudnom košu ne možemo prepoznati astrološki znak, ali prepoznajemo osobu koja se u tom trenutku želi zaštititi jer se ne oseća sigurno. Odbrambeni stav ređe zauzimaju osobe vatrene i vazdušne energije, no kad na sebi primetite da ste prekrstili ruke, zapitajte se šta vas je uznemirilo? Možda ste jednostavno čuli nešto s čim se ne slažete ili se iz nekog drugog razloga osećate nesigurno.

Kad sedimo prekrštenih ruku i nogu, poručujemo da smo se emotivno povukli iz situacije u kojoj se nalazimo. A kad se zatvara telo, zatvara se i um. Još ako uz to tresete stopalom gornje noge, znači kako biste najradije pobegli da možete!

Svako od nas se nađe u situacijama u kojima se na taj način odmiče od napetosti ili dosade, zbog nelagode ili nesigurnosti. To će češće pokazati osobe naglašene vodene energije, koje su vrlo senzibilne na spoljašnje impulse. Prve će osetiti promenu situacije i smesta reagovati, uglavnom odbrambeno. Ako se zateknete u tom položaju, a nemate utisak da nešto nije u redu, verujte svom telu i zapitajte se šta ne valja!

Često se štitimo i postavljanjem torbice ili šoljice kafe između sebe i druge osobe, a tome su posebno sklone osobe naglašene zemljane energije - žele stvoriti fizičku barijeru!

Izrazito otvoreni govor tela su, na primer, ruke na bokovima, čime ističemo svoju veličinu. Ruke na potiljku šalju poruku da osoba ima sve pod kontrolom. Spojeni dlanovi u šiljak prema gore šalju poruku kako mislite da imate sve odgovore. Podignuta brada znak je nadmoći ili neustrašivosti. Iako je otvoreni govor tela češći kod vatrenih i vazdušnih znakova, svojstven je i ambicioznom Jarcu te Škorpiji koja želi kontrolu.

Položaj izrađene samouverenosti i pokazivanje vlasništva je noga prebačena preko naslona stolice ili noge podignute na sto. Ovakvom govoru tela neće odoleti ni vatreni ni zemljani znakovi, posebno Bik i Jarac.

Upereni kažiprst možda je najagresivnija kretnja rukom, a pripazite se i spuštenih obrva te stisnutih šaka, čak i ako su ruke prekrštene. Kad osoba spusti bradu i netremice gleda u vas te istakne čelo, verovatno je spremna za napad.

Pažljivim promatranjem ljudi oko sebe možete pročitati mnogo toga. Sami možete naučiti bolje se kontrolisati kako ne biste slali poruke koje ne želite ili kako biste još jače istaknuli ono što je u tom trenutku važno. Privlačan govor tela, posebno je važan kad je riječ o muško-ženskim odnosima. Uspostavite kontakt očima, ali ne predug, da ne izazove neprijatnost. Ako suptilno odražavate govor tela osobe koja vam je jako zanimljiva, sigurno ćete privući njenu pozornost. Nagnite glavu blago na stranu dok slušate drugu osobu i malo podignite bradu. Osmeh je uvek dobrodošao.

Telo i lice ne smeju biti ukočeni, umereno gestikuliranje pokazaće vašu strast, ali ne smete preterati. Zapamtite da smo svi kompleksna bića, sazdana od različitih energija. Ako postoji dominantna energija, biće vidljiva u vašem govoru tela i biće lako pogoditi koji ste znak. Potražite znakove u kojima je vaše Sunce i još važnije: vaš podznak.

Izvor: Sensa.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još