Radnici spremni na najgore

Štrajk glađu u "Jumku" može da zaustavi ispunjavanjem zahteva radnika i zaštitom zakonskih prava − ističu u ASNS, koji za nekoliko dana predviđa masovni odlazak u Vranje

Protest oko 300 radnica vranjskog "Jumka", koje šesti dan štrajkuju glađu i a rad su obustavile pre 35 dana, ima sve dramatičnije posledice na život i zdravlje zaposlenih. Predsednica većinskog odbora sindikata ASNS Snežana Veličković juče je prebačena u bolnicu zbog iscrpljenosti i u lošem je stanju. Pretila je da će se baciti s devetog sprata Upravne zgrade, a zbog teškog psihičkog stanja na takav korak je spremno više radnica. Slika na koju smo naišli u petak, 2. novembra, je strašna, većina leži na parketu, na podu, u očajnom stanju, sve lošijeg zdravlja − istakla je juče Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata na konferenciji za novinare. Dodala je da je petak grupa iz ASNS pokušala da zaustavi štrajk glađu, da odnese sokove, ali je neko iz obezbeđenja fabrike počeo da ih udara. Tom prilikom povređen je Dragan Milovanović, član predsedništva ASNS. Ujedno demantuje proizvoljne izjave da su u Vranje došli s batinašima. Ukoliko štrajk glađu bude trajao još petnaestak dana, posledice mogu da budu još gore, tako da za nekoliko dana velika grupa sindikalnih aktivista ASNS odlazi u Vranje kako bi se izborili za ostvarivanje zahteva i ugroženih prava radnika. 

Iz ASNS je 5. novembra upućen urgentan apel premijeru Vojislavu Koštunici radi rešavanja složene situacije u "Jumku", a kako je obrazložila Savićeva, nikakva podrška za sada nije dobijena od ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića i ministra finansija Mlađana Dinkića, kao ni uprave "Jumka", posebno generalnog direktora Miodraga Tasića, koji nije hteo da prihvati razgovor ni o minimumu zahteva. Većina radnika "Jumka", u Konfekciji B, kojima se preti otkazom, želi da do završetka privatizacije da ostanu zaposleni u holdingu "Jumko", ali ne isključuju da budu upućeni na iznajmljivanje kod drugog poslodavca, uz puno poštovanje Zakona o radu i drugih propisa. U slučaju zakupca prostora kompanije "Zamber" čiji je vlasnik britanski biznismen Jani Savas, radilo se o kršenju radno-pravnih odnosa, plate su bile oko 10.000 dinara, radilo se po 11 sati, a kako navodi Savićeva, radnice su se upisivale i za odlazak u − toalet. Po rečima Dragana Milovanovića, začuđuje nezainteresovanost vlasti da reši konflikte u ovoj fabrici, a kako je predviđena privatizacija, očigledno je nekome u interesu da dođe do daljeg obezvređivanja kapitala, pre prodaje. Enigme oko reprezentativnosti sindikata nema - pored manjinskog samostalnog sindikata i "Nezavisnost“ ASNS je već dokazao većinu, jer od 2.000 zaposlenih ima ukupno 1.300 članova. Štrajk će trajati do ispunjenja zahteva, najavljuju u "Jumku", a pored privatizacije traži se i raskidanje ugovora sa "Zamberom".

("Pregled")

Pogledajte još