Privreda i građani Srbije u borbi protiv korona virusa

Spisak prijavljenih donacija iz privrede, poslovnih i sportskih udruženja, humanitarnih organizacija i pojedinaca je sve duži, a donatori opredeljuju značajna sredstva u odgovoru na poziv Vlade Srbije za pomoć u nabavci medicinske i zaštitne opreme u borbi protiv koronavirusa.

Poslednja, i ujedno jedna od najvećih do sada korporativnih donacija, u vidu medicinske opreme za zdravstvene centre u Srbiji, stiže od kompanije Filip Moris, u ukupnoj vrednosti oko 400 hiljada evra.

U okviru ove donacije obezbeđeni su video laringoskopi, standardni laringoskopi, infuzione pumpe, pacijent monitori sa sistemima za centralni monitoring, aspiratori i aparati za inhalacionu sedaciju.

Spisak neophodne opreme za donaciju medicinskim centrima, u kojima su zbrinuti pacijenti oboleli od virusa COVID-19, formiran je na osnovu dogovora sa nadležnim institucijama koje prate potrebe za najneophodnijim sredstvima za lečenje.

Nadležni zato apeluju na sve donatore, koji su spremni da se uključe u akciju pomoći za suzbijanje pandemije, da opredele sredstva u skladu sa svojim mogućnostima, ali i sa potrebama medicinskih ustanova.

Zbog velikog broja poziva i predloga za dostavljanje humanitarne pomoći i za upućivanje različitih donacija za borbu protiv COVID-19, Vlada Srbije otvorila je i poseban mejl i telefone namenjene za sva pitanja i predloge o donacijama.

Od pokretanja akcija za nabavku sredstava medicinskim ustanovama širom Srbije, najbolji teniser sveta Novak Đoković donirao je milion evra za kupovinu respiratora i druge medicinske opreme, dok je teniserka Ana Ivanović kao ambasadorka UNICEF-a podržala inicijativu ove organizacije za donaciju od ukupno 50 respiratora, zaštitne opreme i higijenskih paketa.

U ovoj donaciji od ukupno 500.000 dolara, učestvovali su zaposleni u beogradskoj IT kompaniji "Nordeus", Vojvođanska i Rajfajzen banka, "Phi" akademija lepote, i drugi redovni donatori UNICEF-a.

Pomoć u vidu nabavke neophodne medicinske opreme i respiratora među prvima je stigla i od proslavljenog fudbalskog asa i trenera fudbalskog kluba Crvena Zvezda, Dejana Stankovića, a sredstva su donirali i Fudbalski klub Partizan, kompanije Hajneken i Imlek, AIK i Direktna banka.

Oprema ili opredeljena sredstava za kupovinu medicinske opreme stigli su i od kompanija Nelt, Mocart, Kapa Star, MK grupa, Moji brendovi, Alko grupe i drugih.

Srpski hotelijeri su, za potrebe zbrinjavanja pacijenata, državi stavili na raspolaganje deo svojih kapaciteta, pa je kompanija MK grupa Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ustupila smeštajne kapacitete hotela u Novom Sadu, privredno društvo Holel Putnik kapacitete hotela "Tulip In" u Beogradu, dok je kompanija "Mona" stavila na raspolaganje sve svoje hotele u Beogradu, na Zlatiboru i Javoru.

Fabrike "Mone" sada samo šiju maske za zdravstvene radnike.

Maske šije i veliki broj domaćih malih i srednjih preduzetnika, a neki od njih pomažu i pri nabavci druge medicinske opreme - kompanija Tami Trade uz pomoć 3D štampača izrađuje zaštitne vizire koje će donirati zdravstvenim ustanovama u Nišu.

Istovremeno, pokrenute su i brojne volonterske akcije za nabavku potrepština sugrađanima starijim od 65 godina, a u akcije doniranja hrane, higijenskih i drugih sredstava u skladu sa svojim mogućnostima uključili su se brojni humani pojedinci koji žele da doprinesu da se period karantina i prevazilaženja epidemije svima nama učini koliko je moguće lakšim.

Svi koju žele da upute humanitarnu pomoć ili imaju pitanja u vezi sa potrebama za upućivanje pomoći, mogu se obratiti na ironfriendship@gov.rs i telefone +381 64 8350 478 i +381 11 292 7499.

Detalji o prijavi za akciju "Budi volonter" koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Srbije dostupni su na sajtu www.budivolonter.gov.rs.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još