OJAČAJTE IMUNI SISTEM: Najbolji protivnik u borbi protiv virusa je dobar imunitet

Veliki broj stručnjaka koji ovih dana savetuju građane o najboljoj prevenciji u borbi protiv korona virusa, napominju da najvažniju ulogu u toj borbi imaju pravilna i redovna higijena i snažan imunitet.

Iz dana u dan broj zaraženih u svetu i Srbiji raste, a virus korona svakodnevno odnosi živote.

Lekari naglašavaju da su najugroženije starije osobe, zatim oni koji već imaju neka hronična oboljenja, ali i ljudi slabog imuniteta.

Iako lek za Kovid-19, oboljenje koje virus korona izaziva, još uvek ne postoji, postoji nešto što svako od nas može da uradi kako bi se zaštitio: da ojača svoj imuni sistem.

Postoji mnogo načina da to uradimo, a u nastavku vam predlažemo neke od najjednostavnijih.

NE IZLAŽITE SE STRESU

Stres može i te kako da oslabi imuni sistem, odnosno učini osobu podložnijom infekcijama. Naučna istraživanja pokazala su da stres pojačava lučenje kortizotla, a kada je ovog hormona previše u krvi ljudski organizam je skloniji upalama.

JEDITE VOĆE I POVRĆE

Svakodnevno konzumiranje voća i povrća učiniće čuda za vaše telo, slažu se stručnjaci.

Kako oni ističu, voće i povrće naoružava telo antioksidansima koji su mu potrebni za borbu protiv stresa i obolevanja.

Povrće poput batata, muskatne tikve i cvekle bogato je beta-karotenom, koji telo potom transformiše u vitamin A, ključni sastojak za borbu protiv sekreta u disajnim putevima i infekcije.

TRUDITE SE DA ŠTO UREDNIJE SPAVATE

Srpski epidemiolog dr Predrag Kon, jedan od članova Kriznog štaba za suzbijanje zaraze koji je oformila srpska vlada, pre nekoliko dana je istakao važnost kvalitetnog sna za jačanje imunog sistema, kao i to da bi svake noći trebalo da spavamo od sedam do osam sati.

VEŽBAJTE REDOVNO

Kako bismo bili i ostali zdravi, ne smemo da zanemarimo ulogu fizičke aktivnosti, ističu stručnjaci.

UNOSITE DOVOLJNO VITAMINA D

Ključni vitamin za pravilno funkcionisanje imunog sistema je upravo vitamin D, jer stimuliše nastanak peptida, koji se bore protiv bakterija, gljivica i virusa.

Može se naći u jajima i masnijoj ribi, a ako ga ne unosite dovoljno hranom, obavezno nađite kvalitetne suplemente.

NE KONZUMIRAJTE ALKOHOL

Jedna od čestih zabluda jeste da se na virus bilo kako može delovati alkoholom, a britanski eksperti napominju da ne bi trebalo previše da posežemo za alkoholnim pićima dok traje pandemija.

OSTAVITE PUŠENJE

Otkad je počela epidemija virusa korona, lekari među preporukama za prevenciju naročito ističu važnost odvikavanja od pušenja.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još