Oduzeta roba vredna 432 miliona

Radna verzija novog zakona o trgovini upravo je završena i, budući da je reč o sistemskom propisu, uskoro će biti dostavljena svim ministarstvima na razmatranje, s tim što bi sam zakon u skupštinskoj proceduri mogao da se nađe do kraja godine. Do kraja novembra u vladi bi trebalo da se nađe i novi zakon o opštoj bezbednosti proizvoda, koji niti može niti ima ambicija da zameni dosadašnje tehničke standarde u ovoj oblasti, ali koji bi trebalo da na adekvatan način i nadzorom nad tržištem obezbedi odgovarajuću zaštitu potrošača. 

- Što se, pak, tehničkih propisa tiče, od kojih su neki na snazi već i više od dvadesetak godina, njima predstoji usklađivanje s pravilima i standardima EU. Ministarstvo je već "prepoznalo" oko 80 takvih tehničkih propisa koji će morati da se u najskorije vreme usklade sa onima koji važe u Uniji − istakao je, pored ostalog, ministar trgovine Predrag Bubalo na jučerašnjoj konferenciji za novinare. 

Naglašavajući da je sada u fokusu ovog ministarstva, a i da će i ubuduće biti, stožer njegove aktivnosti − upravo zaštita potrošača, zbog čega je i neophodan organizovan, stalni i adekvatan nadzor nad tržištem. U tom kontekstu, Bubalo je osvrćući se upravo na aktivnosti tržišne inspekcije ove godine, pored ostalog istakao da je urađeno ukupno 69.966 kontrola, što je kao rezultat donelo i 8.276 podnetih prijava, od čega 32 krivične, bezmalo 400 za privredni prestup, a najviše je bilo − 7.779 zahteva za pokretanje prekršajog postupka. Po tom osnovu predloženo je i oduzimanje nezakonito stečene imovine u vrednosti većoj od 25,1 milion. Zbog povrede prava svojine s tržišta je povučeno i zadržano 950.463 komada krivotvorenih proizvoda, najčešće s markama "najk", "ribok", "strada", "pakijato", "adidas". Nešto više od 431,8 miliona dinara vrednost je razne robe, poput tekstilnih proizvoda, sredstava za higijenu, nameštaja i električnih aparata, građevinskog materijala, koja je stavljena van prometa, a na mestu prekršaja odmah je izrečeno više od 10.000 mandatnih kazni, teških bezmalo 157,5 miliona dinara. Bubalo kaže da je zbog nelegalnog prometa i raznih vidova spekulacija u prometu, oduzeto robe u vrednosti 72,7 miliona dinara, od toga trajno više od 51 milion. U narednom periodu, prema rečima pomoćnika ministra Dušana Vučkovića, predstoji kontrola pre svega kvaliteta industrijskih neprehrambenih proizvoda. Naime, pored uobičajene kontrole prometa, upravo zbog zaštite potrošača akcenat će biti stavljen na kvalitet proizvoda.

("Pregled“)

Pogledajte još